Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rep.polessu.by/handle/123456789/12817
Title: | Параметры развития экономической деятельности перерабатывающих организаций как инструменты бизнес-анализа |
Other Titles: | The Parameters of Development of Economic Activities of Processing Organisations as the Tools of Business Analysis |
Authors: | Нуждин, Р.В. Совик, Л.Е. Полозова, А.Н. Nuzhdin, R.V. Sovik, L.Y. Polozova, A.N. |
Keywords: | Экономическая деятельность Экономика предприятия Бизнес-анализ Бизнес-среда Бизнес-процессы Стейкхолдеры |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Пинск : Полесский государственный университет |
Citation: | Нуждин, Р.В. Параметры развития экономической деятельности перерабатывающих организаций как инструменты бизнес-анализа / Р.В. Нуждин, Л.Е. Совик, А.Н. Полозова // Экономика и банки: научно-практический журнал. - 2017. - № 1. - С. 35-42 |
Abstract: | Проведение анализа предусматривает формирование бизнес–модели развивающейся организации, включающей основные элементы: целевые интересы, бизнес–среда, бизнес–процессы, бизнес– отношения со стейкхолдерами, каждый из которых описывается с помощью аналитических инструментов–параметров. В качестве параметра целевых интересов в бизнес–анализе рассматривается уровень ожиданий организации и её стейкхолдеров. Параметрами бизнес–среды являются факторы и условия экономической деятельности, формирующие возможности достижения поставленной цели и удовлетворения интересов. Параметры состояния описываются в контексте специфических особенностей свеклосахарного производства: полипродуктовый характер производства, сезонность, наличие крупных компаний–собственников, формирование собственных сырьевых баз, наличие управляющих компаний. Параметры стейкхолдеров рассматриваются в зависимости от характера бизнес–среды, бизнес–отношений и степени их влияния на бизнес, дают основание по результатам их бизнес–анализа оценить уровень развития субъект–объектных отношений в целом, что активизирует процессы менеджмента свеклосахарного производства. Analysis involves the formation of a business model of developing organization, including the main elements: the target interests, business environment, business processes, business relationships with stakeholders, each of which is described by analytical tools like parameters. The level of expectations of the organization and its stakeholdersis considered as a parameter of target interests. The parameters of the business environment are the factors and conditions of economic activities that generate opportunities to achieve the goals and satisfy сconjugate interests. The parameters of the state are described in the context of the specific features of sugar beet production: poly grocery nature of production, seasonality, the presence of large companies–owners, the formation of own raw–material bases, the existence of managing companies. The parameters of the stakeholders, systematized on the nature of the business enviro nment, business relationships and the degree of impact on business. Evaluation of the parameters provides a basis for the business analysis and to assess the level of the subject–objective relationships in general, which activate the processes of management in the direction of development of economic activity of processing organizations of the sugar industry. |
Appears in Collections: | № 1 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.