Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/13182
Title: Влияние хлорида марганца (II) на протеолитическую активность гриба вешенка обыкновенная (Pleurotus ostreatus) при глубинном культивировании
Other Titles: Effect of Manganese (II) Chloride on the Proteolytic Activity of Pleurotus Ostreatus Mushroom at Periodic Culture
Authors: Жук, О.Н.
Ильючик, И.А.
Кульгавеня, А.Д.
Никандров, В.Н.
Zhuk, O.N.
Il`yuchik, I.A.
Kulgavenya, A.D.
Nikandrov, V.N.
Keywords: биотехнология
протеиназы
Issue Date: 2017
Publisher: Пинск : Полесский государственный университет
Citation: Влияние хлорида марганца (II) на протеолитическую активность гриба вешенка обыкновенная (Pleurotus ostreatus) при глубинном культивировании / О. Н. Жук [и др.] // Веснік Палескага дзяржаўнага універсітэта. Серыя прыродазнаўчых навук : научно-практический журнал. - 2017. - № 2. - С. 62-68
Abstract: В условиях периодической культуры на жидкой питательной среде добавление в последнюю хлорида марганца (II) в концентрациях 0,025–10,0 мг/л ведет к изменениям расщепления четырех белков–субстратов (гемоглобина, казеина, желатина, фибриногена) «нейтральными» протеиназами мицелия и культуральной жидкости P. ostreatus. Характер воздействия эффектора на расщепление отдельных белков позволяет думать об образовании грибом нескольких «нейтральных» протеиназ. Сопоставление характера сдвигов протеолитической активности с уровнем общего белка в мицелии и в культуральной жидкости дает основания допускать, что уменьшение активности протеиназ сопряжено с уменьшением их продукции. Однако прояснение этого момента требует проведения дополнительных исследований.
In the conditions of periodic culture in the fluid medium the manganese (II) chloride (0.025–10.0 mg/l) additions in it leads to changes of four protein substrates (hemoglobin, casein, gelatin and fibrinogen) cleavage by "neutral" proteinases of P. ostreatus mycelium and cultural fluid. The nature of the effector action on the separate protein cleavage allows to think on several "neutral" proteinases production by a mushroom, and it will be coordinated with data of literature, in general. Nevertheless, finally the conclusion can be drawn only by results of the inhibitory analysis. Further, comparison of nature of shifts of proteolytic activity to the level of the protein in mycelium and in cultural fluid gives the grounds to assume that decrease of activity of proteinases is interfaced, quite perhaps, with decrease of their production. However the clearing of this moment demands carrying out further researches.
Appears in Collections:№ 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ZhUK_ON_i_dr_Vliyanie khlorida.pdf541.84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.