Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/13183
Title: Особенности роста и развития культуры гриба вешенка обыкновенная (Pleurotus ostreatus) в присутствии ионов марганца (II)
Other Titles: Distinguishing Feature of Growth and Development of Pleurotus Ostreatus Mushroom in the Presence of Margants Ions (II)
Authors: Жук, О.Н.
Бокова, О.А.
Сакович, В.В.
Никандров, В.Н.
Zhuk, O.N.
Bokova, O.A.
Sakovich, V.V.
Nikandrov, V.N.
Keywords: биотехнология
марганец
биосистема
Issue Date: 2017
Publisher: Пинск : Полесский государственный университет
Citation: Особенности роста и развития культуры гриба вешенка обыкновенная (Pleurotus ostreatus) в присутствии ионов марганца (II) / О. Н. Жук [и др.] // Веснік Палескага дзяржаўнага універсітэта. Серыя прыродазнаўчых навук : научно-практический журнал. - 2017. - № 2. - С. 43-50
Abstract: Современные биотехнологии требуют применения строго сбалансированных условий для максимального выхода конечных продуктов. Марганец является эссенциальным микроэлементом для живых организмов, его недостаток или избыточное поступление сопровождаются нарушением жизнедеятельности или даже гибелью организма. Потребность биосистем в этом микроэлементе имеет свои отличия, однако данные о влиянии марганца на рост и развитие грибов, и в частности P. ostreatus, в литературе отсутствуют. В данной работе показано, что питательная картофельно–сахарозная среда является хорошим доступным субстратом для вы-ращивания P. ostreatus in vitro. Добавление в данную питательную среду хлорида марганца в кон-центрациях 0,025 мг/л, 0,1 мг/л, 0,5 мг/л, 2,5 мг/л, 10,0 мг/л влияет на рост и развитие данного гриба в зависимости от условий культивирования. Значительный прирост биомассы мицелия, по сравнению с контролем, получен для поверхностной культуры при концентрации 0,025 мг/л (19,8 %), для глубинной без перемешивания – 0,5 мг/л (26%), для глубинной с перемешиванием – 10,0 мг/л (9%). Выяснение характера зависимости влияния марганца на биосистемы от совокупности других факторов представляется весьма интересным и перспективным для дальнейшего развития биотехнологии.
Modern biotechnologies require the application of strictly balanced conditions for maximum yield of final products. Manganese is an essential microelement for living organisms, its lack or excess supply is accompanied by impairment of vital activity or even death of the organism. The need for biosystems in this microelement has its differences, but there are no data on the effect of manganese on the growth and development of fungi, particularly P. ostreatus. In this paper, it is shown that a nutritious potato–sucrose medium is a good available substrate for the cultivation of P. ostreatus in vitro. The addition of manganese chloride to concentrations of 0.025 mg / L, 0.1 mg / L, 0.5 mg / L, 2.5 mg / L, 10.0 mg / L influences the growth and development of this fungus in a given nutrient medium from the conditions of cultivation. A significant increase in the biomass of the mycelium compared to the control was obtained for the surface culture at a concentration of 0.025 mg / l (19.8%), for deep culture without mixing, 0.5 mg / l (26%), for deep culture with mixing, 10.0 mg / l (9%). The elucidation of the nature of the dependence of the influence of manganese on the biosystems on the totality of other factors seems very interesting and promising for the further development of biotechnology.
Appears in Collections:№ 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ZhUK_ON_i_dr_Osobennosti rosta.pdf702.84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.