Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/149
Title: Влияние инокуляции семян на урожайность зернобобовых культур
Other Titles: Influence inoculation seeds on productivity of leguminous cultures
Authors: Рышкель, И.В.
Бученков, И.Э.
Рышкель, О.С.
Ryshkel, I.V.
Buchenkov, I.E.
Ryshkel, O.S.
Keywords: Сельское хозяйство
Зерноводство
Issue Date: 2011
Publisher: Пинск : Полесский государственный университет
Citation: Рышкель, И. В. Влияние инокуляции семян на урожайность зернобобовых культур / И.В. Рышкель, И.Э. Бученков, О.С. Рышкель // Веснік Палескага дзяржаўнага універсітэта. Серыя прыродазнаўчых навук : научно-практический журнал. - 2011. - №2. - С. 35-39
Abstract: В статье показано, что одним из путей к повышению семенной продуктивности бобовых культур является инокуляция семян микробиологическими препаратами (сапронит, фитостимофос и двухкомпонентной смесью). Приведены трехлетние данные исследований действия вышеуказанных препаратов на сорта гороха посевного Миллениум, гороха полевого Алекс, люпина узколистного Хвалько, вики яровой Удача. Установлено, что среди изучаемых препаратов наиболее эффективна двухкомпонентная смесь. Максимальная прибавка урожайности от ее применения зафиксирована на горохе полевом в 2006 году и составляла 14,6 ц/га.
In article it is shown, that to one of ways to increase of seed efficiency of bean cultures is inoculation seeds microbiological preparations (sapronit, fitostimofos and a twocomponental mix). Three year data of researches of action above the specified preparations on grades of peas sowing the Millennium, peas field Alex, lupin Hvolko, vica summer Udacha are cited. It is established, that among studied preparations the twocomponential mix is most effective. The maximum increase of productivity from its application is fixed on peas field in 2006 and made 14,6 ts/hectares.
Appears in Collections:№ 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1.pdf339.09 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.