Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/17718
Title: Metalloprotease from the cultural liquid of Pleurotus ostreatus
Other Titles: Металлопротеиназа из культуральной жидкости Pleurotus ostreatus
Authors: Sakovich, V.V.
Stohnii, Ye.M.
Zhernosekov, D.D.
Rebriev, A.V.
Korolova, D.S.
Marunych, R.Yu.
Chernyshenko, V.O.
Сакович, В.В.
Стогний, Е.H.
Жерносеков, Д.Д.
Ребриев, А.В.
Королева, Д.С.
Марунич, Р.Ю.
Чернышенко, В.А.
Keywords: basidiomycetes
proteolytic enzymes
milk-clotting activity
physical and chemical properties
базидиомицеты
протеолитические энзимы
молокосвертывающая активность
физико-химические свойства
Issue Date: 2019
Citation: Metalloprotease from the cultural liquid of Pleurotus ostreatus / V.V. Sakovich [et al.] // Biotechnologia Acta. - 2019. - Vol. 12, No 6. - P. 35-45.
Abstract: The aim of this work was to identify and to study physical and chemical properties of the enzyme preparation which was obtained from the cultural liquid of Pleurotus ostreatus. The protease containing fraction was obtained from the cultural liquid by sodium chloride precipitation followed by dialysis and concentration procedures. Gelatinase and milk-clotting activity were defined by standard methods. The content of the protein component of the fraction was analysed by HPLC, Laemmli electrophoresis and MALDI-TOF analysis. Protease activity was proved by enzyme-electrophoresis. To identify the protease, mass-spectrometry was carried out using the MatrixScience database. To study the specificity of protease action, the series of chromogenic substrates were used: S2238; S236; S2251; S2765; LeupNa; Ala-pNa and S2302. The inhibitory analysis was carried out using EDTA, benzamidine, PMSF, PCMB. The obtained fraction possessed maximal protease activity at 45 oC. Meanwhile maximal milk-clotting activity was observed at 35 oC. The highest milk-clotting activity was shown at pH 5.0 and less than 3.0. The highest protease activity was shown at pH 6.0. Using HPLC method, it was found the main protein component and some minor proteins. According to the electrophoresis results, the main protein component of the fraction had molecular mass 45 kDa. Enzyme electrophoresis demonstrated that protease activity of the fraction was present in the zone corresponding to 45 kDa. When identifying trypsinolysis products, no homology was found with other known proteinases. It was shown that the protease hydrolyzed peptide bonds which were formed by carboxyl group of amino acids with hydrophobic side chains. The enzyme was inhibited by EDTA (ІС50 = 2.5 mМ). The maximal enzyme activity towards gelatin and Leu-pNa was shown in the presence of 5 mM calcium chloride. The new calcium-dependent metalloprotease with molecular weight 45 kDa was found in the cultural liquid of P. ostreatus. The enzyme had no homology with other known proteases and hydrolyzes peptide bonds formed by carboxyl groups of amino acids with hydrophobic side chains.
Description: Цель работы - выявление и изучение физико-химических свойств энзимного препарата, полученного из культуральной жидкости Pleurotus ostreatus. Фракция, содержащая протеиназу, была получена из культуральной жидкости методом осаждения хлоридом натрия с последующим диализом и концентрированием. Желатиназную и молоко-свертывающую активность определяли стандартными методами. Состав протеинового компонента фракции определяли с помощью методов ВЭЖХ, электрофореза по Лэммли и MALDI-TOF анализа. Протеиназную активность изучали энзим-электрофорезом. Для выяснения специфичности действия протеиназы использовали ряд хромогенных субстратов: S2238, S236, S2251, S2765, Leu-pNa, AlapNa и S2302. Ингибиторный анализ проводили с использованием ЭДТА, бензамидина, ФМСФ, ПХМБ. Полученная фракция обладала максимальной протеиназной активностью при 45 oС. При этом максимальная молокосвертывающая активность наблюдалась при 35 oС. Самая высокая молокосвертывающая активность была при рН 5,0 и менее 3,0. Самая высокая протеиназная активность была при рН 6,0. С помощью метода HPLC были найдены основной протеиновый компонент и некоторые побочные протеины. Согласно результатам электрофореза основной протеиновый компонент фракции имел молекулярную массу 45 кДа. Был проведен энзим-электрофорез с использованием фибриногена в качестве стандартного субстрата. Установлено, что протеиназная активность фракции присутствовала в зоне, соответствующей 45 кДа. При идентификации продуктов трипсинолиза не обнаружено гомологии с другими известными протеиназами. Показано, что протеиназа гидролизовала пептидные связи, образованные карбоксильной группой аминокислот с гидрофобными боковыми цепями. Энзим ингибировался ЭДТА (ІС50 = 2,5 мМ). Максимальная актив-ность энзима с желатином и Leu-pNa наблюдалась в присутствии 5 мМ хлорида кальция. В культуральной жидкости Pleurotus ostreatus обнаружена кальцийзависимая металлопротеиназа с молекулярной массой 45 кДа. Энзим не имел гомологии с другими известными протеиназами и гидролизовал пептидные связи, образованные карбоксильными группами аминокислот с гидрофобными боковыми цепями.
Appears in Collections:Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Metalloprotease_from the cultural liquid of Pleurotus ostreatus.pdf1.87 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.