Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rep.polessu.by/handle/123456789/18136
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Натынчик, Т.М. | - |
dc.contributor.author | Радчиков, В.Ф. | - |
dc.contributor.author | Кот, А.Н. | - |
dc.contributor.author | Бесараб, Г.В. | - |
dc.contributor.author | Natynchik, T.M. | - |
dc.contributor.author | Radchikov, V.F. | - |
dc.contributor.author | Kot, A.N. | - |
dc.contributor.author | Besarab, G.V. | - |
dc.date.accessioned | 2020-04-15T10:51:01Z | - |
dc.date.available | 2020-04-15T10:51:01Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.citation | Эффективность скармливания молодняку крупного рогатого скота зерна пелюшки с «защищённым» протеином / Т.М. Натынчик [и др.] // Актуальні проблеми підвищення якості та безпека виробництва й переробки продукції тваринництва : матеріали міжнародної науково-практичної конференції, Дніпро, 14 лютого 2020 року / Дніпровський державний аграрно-економічний університет, Біотехнологічний факультет, Державна установа “Інститут зернових культур НААН України”, Лабораторія тваринництва; орг. комітет: А.С. Кобець (голова оргкомітету) [та ін.]. - Дніпро, 2020. - С. 52-54. | ru |
dc.identifier.uri | https://rep.polessu.by/handle/123456789/18136 | - |
dc.description | Field pea grain dipped with propionic acid used for feeding calves at 4 months of age has a positive effect on feed intake. Decrease in protein degradability in rumen by 18 p.p., ammonia content in rumen fluid by 17.5%, ciliates – by 2.4%, and increase in the number of volatile fatty acids by 1.6% indicates digestion processes improvement. Feeding experimental animals with “protected” protein has a positive effect on morphological and biochemical composition of blood – it increases concentration of red blood cells by 1.0%, hemoglobin – by 3.3%, total protein – by 5.3%, calcium and phosphorus – by 1.0%. The average daily weight gain of animals increased by 5% while the cost of feed for weigh gain synthesis decreased by 3.3% per animal during the experimental period. | ru |
dc.description.abstract | Использование в кормлении телят в 4-х месячном возрасте зерна пелюшки, обработанного пропионовой кислотой оказывает положительное влияние на поедаемость кормов. Снижение расщепляемости протеина в рубце на 18 п.п., содержания аммиака в рубцовой жидкости на 17,5 %, инфузорий – на 2,4% и повышение количества летучих жирных кислот на 1,6% указывает на усиление процессов пищеварения. Скармливание подопытным животным «защищѐнного» протеина оказывает положительное влияние на морфо-биохимический состав крови – повышает концентрацию эритроцитов на 1,0%, гемоглобина – на 3,3%, общего белка – на 5,3%, кальция – и фосфора – на 1,0%. Среднесуточные приросты животных увеличились на 5% при снижении затрат кормов на синтез прироста на 3,3% на голову за период опыта. | ru |
dc.language.iso | ru | - |
dc.publisher | Дніпро | ru |
dc.rights | открытый доступ | ru |
dc.subject | молодняк крупного рогатого скота | ru |
dc.subject | рационы | ru |
dc.subject | пелюшка | ru |
dc.subject | пропионовая кислота | ru |
dc.subject | кровь | ru |
dc.subject | продуктивность | ru |
dc.subject | young cattle | ru |
dc.subject | diet | ru |
dc.subject | field pea grain | ru |
dc.subject | propionic acid | ru |
dc.subject | blood | ru |
dc.subject | performance | ru |
dc.title | Эффективность скармливания молодняку крупного рогатого скота зерна пелюшки с «защищённым» протеином | ru |
dc.title.alternative | Efficiency of feeding young cattle with field pea grain with “protected” protein | ru |
dc.type | Article | en |
Appears in Collections: | Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Effektivnost'_skarmlivaniia_molodniaku_krupnogo rogatogo skota zerna peliushki s_zashchishchennym_proteinom.pdf | 2.11 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.