Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/18136
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorНатынчик, Т.М.-
dc.contributor.authorРадчиков, В.Ф.-
dc.contributor.authorКот, А.Н.-
dc.contributor.authorБесараб, Г.В.-
dc.contributor.authorNatynchik, T.M.-
dc.contributor.authorRadchikov, V.F.-
dc.contributor.authorKot, A.N.-
dc.contributor.authorBesarab, G.V.-
dc.date.accessioned2020-04-15T10:51:01Z-
dc.date.available2020-04-15T10:51:01Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationЭффективность скармливания молодняку крупного рогатого скота зерна пелюшки с «защищённым» протеином / Т.М. Натынчик [и др.] // Актуальні проблеми підвищення якості та безпека виробництва й переробки продукції тваринництва : матеріали міжнародної науково-практичної конференції, Дніпро, 14 лютого 2020 року / Дніпровський державний аграрно-економічний університет, Біотехнологічний факультет, Державна установа “Інститут зернових культур НААН України”, Лабораторія тваринництва; орг. комітет: А.С. Кобець (голова оргкомітету) [та ін.]. - Дніпро, 2020. - С. 52-54.ru
dc.identifier.urihttps://rep.polessu.by/handle/123456789/18136-
dc.descriptionField pea grain dipped with propionic acid used for feeding calves at 4 months of age has a positive effect on feed intake. Decrease in protein degradability in rumen by 18 p.p., ammonia content in rumen fluid by 17.5%, ciliates – by 2.4%, and increase in the number of volatile fatty acids by 1.6% indicates digestion processes improvement. Feeding experimental animals with “protected” protein has a positive effect on morphological and biochemical composition of blood – it increases concentration of red blood cells by 1.0%, hemoglobin – by 3.3%, total protein – by 5.3%, calcium and phosphorus – by 1.0%. The average daily weight gain of animals increased by 5% while the cost of feed for weigh gain synthesis decreased by 3.3% per animal during the experimental period.ru
dc.description.abstractИспользование в кормлении телят в 4-х месячном возрасте зерна пелюшки, обработанного пропионовой кислотой оказывает положительное влияние на поедаемость кормов. Снижение расщепляемости протеина в рубце на 18 п.п., содержания аммиака в рубцовой жидкости на 17,5 %, инфузорий – на 2,4% и повышение количества летучих жирных кислот на 1,6% указывает на усиление процессов пищеварения. Скармливание подопытным животным «защищѐнного» протеина оказывает положительное влияние на морфо-биохимический состав крови – повышает концентрацию эритроцитов на 1,0%, гемоглобина – на 3,3%, общего белка – на 5,3%, кальция – и фосфора – на 1,0%. Среднесуточные приросты животных увеличились на 5% при снижении затрат кормов на синтез прироста на 3,3% на голову за период опыта.ru
dc.language.isoru-
dc.publisherДніпроru
dc.rightsоткрытый доступru
dc.subjectмолодняк крупного рогатого скотаru
dc.subjectрационыru
dc.subjectпелюшкаru
dc.subjectпропионовая кислотаru
dc.subjectкровьru
dc.subjectпродуктивностьru
dc.subjectyoung cattleru
dc.subjectdietru
dc.subjectfield pea grainru
dc.subjectpropionic acidru
dc.subjectbloodru
dc.subjectperformanceru
dc.titleЭффективность скармливания молодняку крупного рогатого скота зерна пелюшки с «защищённым» протеиномru
dc.title.alternativeEfficiency of feeding young cattle with field pea grain with “protected” proteinru
dc.typeArticleen
Appears in Collections:Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.