Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rep.polessu.by/handle/123456789/19283
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Кульгавеня, А.Д. | - |
dc.contributor.author | Никандров, В.Н. | - |
dc.contributor.author | Kulgavenya, A.D. | - |
dc.contributor.author | Nikandrov, V.N. | - |
dc.date.accessioned | 2020-06-17T14:08:28Z | - |
dc.date.available | 2020-06-17T14:08:28Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.citation | Кульгавеня, А.Д. Протеолитическая активность мицелиальной культуры гриба вешенка обыкновенная (Pleurotus ostreatus) при глубинном культивировании / А.Д. Кульгавеня, В.Н. Никандров // Веснік Палескага дзяржаўнага універсітэта. Серыя прыродазнаўчых навук : научно-практический журнал. - 2020. - № 1. - С. 12-23. | ru |
dc.identifier.uri | https://rep.polessu.by/handle/123456789/19283 | - |
dc.description | It was stated that proteinases of Pleurotus mycelium homogenate cleaved gelatin at pH 2.8–11.0 (proteolysis maximums at 5.0–8.5 and 10.6), casein at pH 2.8–9.0 (maximums at 2.8, 4.0–5.0, and 6.2–8.2), and hemoglobin at pH 2.8–11.0 (maximums at 4.6–5.6 and 7.0–8.2). At 10–3 M concentration of group-specific inhibitors, gelatinolytic activity was moderately (38–61%) suppressed by diisopropylfluorophosphate and metal-binding reagents. The activity of ‘alkaline’ gelatinases was completely suppressed by diisopropylfluorophosphate, p-chloromercuribenzoate, and o-phenanthroline. Caseinolytic activity at pH 2.8 and 5.2 was completely inhibited by pepstatin and at pH 5.2 – by EDTA. At pH 7.6 the caseinolytic activity was completely suppressed by diisopropylfluorophosphate and p-chloromercuribenzoate. Gelatinolytic activity of extracellular proteinases appeared at pH 3–11 (proteolysis maximum at 5.8–10.6), their caseinolytic activity – only at pH 7.6–8.2, and hemoglobinolytic activity – in the range of pH 7.6–10.0 (maximum at 8.6–9.4). However, judging by the protein concentration, the activity of extracellular proteinases exceeds that of intracellular enzymes in some cases by an order of magnitude. According to the results of the inhibitory analysis, gelatinolytic and caseinolytic activities of the culture fluid are provided mainly by serine proteinases. However, gelatinolytic activity of intracellular proteinases at pH 9.2 and extracellular proteinases at pH 7.6 was weakly sensitive to the class-specific inhibitors used in this study. This suggests the existence of some other type of proteinases. | ru |
dc.description.abstract | Протеиназы гомогената мицелия вешенки расщепляли желатин при рН 2,8–11,0 (максимум при 5,0–8,5 и 10,6), казеин – при рН 2,8–9,0 (максимум при 2,8, 4,0–5,0 и 6,2–8,2) и гемоглобин – при рН 2,8–11,0 (максимум при 4,6–5,6 и 7,0–8,2). При концентрации группоспецифических ингибиторов 10–3 М желатинолитическая активность умеренно (на 38–61%) угнеталась диизопропилфосфатом и реагентами, связывающими металлы. Активность «щелочных» желатиназ полностью подавлялась диизопропилфторфосфатом, р-хлормеркурибензоатом и о-фенантролином. Казеинолитическая активность при рН 2,8 и 5,2 полностью угнеталась пепстатином, а при рН 5,2 – и ЭДТА. При рН 7,6 казеинолитическая активность полностью подавлялась диизопропилфосфатом и р-хлормеркурибензоатом. Желатинолитическая активность экстрацеллюлярных протеиназ проявилась при рН 3–11 (максимум при 5,8–10,6), их казеинолитическая активность – лишь при рН 7,6–8,2, а гемоглобинолитическая активность – в диапазоне рН 7,6–10,0 (максимум при 8,6–9,4). Однако, судя по концентрации белка, активность экстрацеллюлярных протеиназ превосходит таковую внутриклеточных энзимов в ряде случаев на целый порядок. Судя по результатам ингибиторного анализа, желатинолитическая и казеинолитическая активность культуральной жидкости обусловлена, в основном, сериновыми протеиназами. Вместе с тем, желатинолитическая активность внутриклеточных протеиназ при рН 9,2 и экстрацеллюлярных протеиназ при рН 7,6 была слабо чувствительна к использованным в данном исследовании группоспецифическим ингибиторам. Это позволяет предположить существование протеиназ иного типа. | ru |
dc.language.iso | ru | - |
dc.publisher | Пинск : Полесский государственный университет | ru |
dc.rights | открытый доступ | ru |
dc.subject | протеиназы | ru |
dc.subject | мицелиальная культура | ru |
dc.subject | экстрацеллюлярные протеиназы | ru |
dc.subject | белки субстраты | ru |
dc.subject | рН-зависимость протеолиза | ru |
dc.subject | группоспецифические ингибиторы протеиназ | ru |
dc.subject | proteases | ru |
dc.subject | mycelial culture | ru |
dc.subject | extracellular proteases | ru |
dc.subject | protein substrates | ru |
dc.subject | pH-dependence of proteolysis | ru |
dc.subject | class-specific protease inhibitors | ru |
dc.title | Протеолитическая активность мицелиальной культуры гриба вешенка обыкновенная (Pleurotus ostreatus) при глубинном культивировании | ru |
dc.title.alternative | Proteolytic Activity of Fungus Pleurotus Ostreatus Mycelial Culture in Deep-Liquid Cultivation | ru |
dc.type | Article | en |
Appears in Collections: | № 1 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Kul'gavenia_A.D._Nikandrov_V.N._Proteoliticheskaia_aktivnost'_mitselial'noi_kul'tury_griba_veshenka_obyknovennaia_Pleurotus ostreatus_pri glubinnom kul'tivirovanii.pdf | 585.27 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.