Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/21474
Title: Потери массы и энергии зимующим сеголетком разных пород карпа
Other Titles: Loss of mass and energy among wintering fingerlings of different carp breeds
Authors: Шумак, В.В.
Shumak, V.V.
Keywords: сеголеток
средняя масса
зимовка
потери живой массы
энергия
fingerligs
average mass
hibernation
loss of live weight
energy
Issue Date: 2016
Citation: Шумак, В.В. Потери массы и энергии зимующим сеголетком разных пород карпа / В.В. Шумак // Известия КГТУ : научный журнал. - 2016. - № 41. - С. 68-78.
Abstract: При выращивании рыбы изучались физиологические процессы в ее организме во время зимовки. Исследования проводили на базе селекционно-племенного участка (СПУ) «Изобелино» Минской области. Впервые описаны процессы накопления или убывания вещества путем расчета соответствующих коэффициентов. Были проанализированы данные биохимических исследований по структуре организма рыбы при посадке на зимовку и весеннем облове. За период изучения принимали 180 сут (с 10 октября по 10 апреля), при детализации исследуемых показателей до одних суток. В качестве начала отсчета были взяты значения показателей посаженной на зимовку рыбы. Коэффициент накопления выше единицы, например влаги, указывал на то, что рыба имела определенный среднесуточный процент прироста исследуемых значений. То есть соблюдался принцип сложных процентов, который отражен в накоплении процентов на сумму значений и накопленных ранее процентов. Коэффициент убывания ниже единицы указывал на то, что рыба теряла, например, сухое вещество, протеины и липиды во время зимовки, имела определенный среднесуточный процент потерь исследуемых значений массы. Сопоставимые с нормативными данными потери энергии наблюдались в течение периода зимовки в условиях прудов у лахвинского карпа – около 24 %, или 330–350 ккал/кг. Основу метаболизма в зимний период составляли потери энергии липидов (до 40 %), протеина (около 4 %). В итоговом показателе затрат отражены потери в 500 ккал/кг для черепетского карпа, около 36 %, что в два раза больше потерь энергии отводки три прим изобелинской породы карпа (17%).
Description: In fish breeding it is necessary to study physiological processes in its bodies during hibernation period. The investigations were carried out at the selection and breeding sector (SBS) "Izobelino", Minsk region. We were the first who described the process of substance accumulation or decrease by calculating the appropriate coefficients. We took biochemical research data on the fish body structure when planting in winter and spring fish catch for the values under study. The period of study was 180 days, since 10th October till 10th April under detailed elaboration of test items up to twenty-four hours. The zero point was indicator values of the fish planted for winter. Accumulation coefficient of more than 1 (for instance, moisture coefficient), showed that there was a certain daily average percentage of fish growth. In other words, we observed the principle of compound interest which is reflected in accumulation of interests on the sum of the values and previously accumulated interest. Decreasing coefficient which was below 1 denoted that fish were losing, for example, dry substance, proteins and lipids during wintering and had a certain daily average percentage of loss of the studied values. Energy losses comparable to the standard data were observed among Lakhvenskiy carp during the period of hibernation in the ponds, and they were about 24%, or 330–350 kcal/kg. The losses of lipids energy (to 40%) and the losses of protein energy (about 4%) formed the basis of metabolism in winter. The total value of expenses reflects energy losses, which are about 500 kcal/kg for Cherepetskiy carp (about of 36%) which is two times more than energy losses of three prim Izobelinskiy carp (17%).
Appears in Collections:Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Poteri_massy_i_energii.pdf996.91 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.