Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/21657
Title: Влияние ионов Mn(II) на расщепление протеинов-субстратов протеиназами
Other Titles: Effect of Mn (II) ions on cleavage of protein substrates by proteinases
Authors: Никандров, В.Н.
Ильючик, И.А.
Nikandrov, V.N.
Ilyuchyk, I.A.
Keywords: протеиназы
расщепление белков
MnCl2
неорганический ортофофат
proteinases
protein cleavage
inorganic orthophophate
Issue Date: 2020
Citation: Никандров, В.Н. Влияние ионов Mn(II) на расщепление протеинов-субстратов протеиназами / В.Н. Никандров, И.А. Ильючик // Новости медико-биологических наук : научно-практический и научно-теоретический журнал. - 2020. - Т. 20, № 4. - С. 62-70.
Abstract: Изучено влияние MnCl2 в диапазоне концентраций 10–8–10–2 М на расщепление гемоглобина быка, желатина, казеина и фибриногена человека трипсином (ЕС 3.4.21.4), α-химотрипсином (ЕС 3.4.21.1), субтилизином Bac. licheniformis (ЕС 3.4.21.62), папаином (ЕС 3.4.22.2), пепсином (ЕС 3.4.23.1) свиньи и коллагеназой I типа Cl. hystoliticum (ЕС 3.4.24.3) в тонком слое агарового геля. Установлено, что добавление эффектора в реакционную систему ведет, как правило, к слабому или умеренному (на 20–50%) подавлению протеолитической активности. Наиболее чувствительна к действию MnCl2 была протеолитическая активность папаина и пепсина, а наиболее индифферентна – активность субтилизина. Чаще всего отмечены изменения расщепления гемоглобина, а наиболее редко – желатина. Введение в реакционную систему неорганического ортофосфата в ряде случаев сопровождалось отменой ингибиторного действия катионов марганца. Вместе с тем, выявлены случаи изменения эффектов последнего – существенный рост протеолитической активности. Это дает основания полагать, что в присутствии ортофосфата происходят конформационные перестройки молекул протеиназ. Следовательно, катионы марганца (II) способны оказывать прямое воздействие на протеолитические процессы. Большое разнообразие протеинов и протеиназ позволяет считать, что катионы марганца могут вызывать и более значительные изменения реакций протеолиза, чем выявленные в настоящем исследовании.
Description: The effect of MnCl2 in the 10–8–10–2 M concentration range on bovine haemoglobin, gelatin, casein and fibrinogen cleavage by trypsin (EC 3.4.21.4), α-chymotrypsin (EC 3.4.21.1), subtilisin Bac. licheniformis (EC 3.4.21.62), papain (EC 3.4.22.2), pepsin (EC 3.4.23.1) and collagenase I type Cl. hystoliticum (EC 3.4.24.3) in a thin layer of agar gel was studied. It has been found that the addition of the effector to the reaction system generally leads to a weak or moderate (20–50%) inhibition of proteolytic activity. The most sensitive to the MnCl2 action was the proteolytic activity of papain and pepsin, and the activity of subtilisin was most indifferent. Most often, changes in haemoglobin cleavage were noted, and most rarely – in gelatin cleavage. The addition of inorganic orthophosphate into the reaction system has been, in some cases, accompanied by a withdrawal of the inhibitory effect of manganese cations. At the same time, cases of changes in the effects of the last have been revealed – a significant increase in proteolytic activity was observed. This suggests that conformational rearrangements of proteinase molecules occur in the orthophosphate presence. Therefore, manganese (II) cations are able to have a direct effect on proteolytic processes. A wide variety of proteins and proteinases suggest that manganese cations can also cause greater changes in proteolysis reactions than found in the present study.
Appears in Collections:Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vliianie_ionov_Mn_II.pdf1.14 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.