Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/22154
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСидоренко, Г.И.-
dc.contributor.authorДунай, В.И.-
dc.contributor.authorАринчина, Н.Г.-
dc.contributor.authorSidorenko, G.I.-
dc.contributor.authorDunay, V.I.-
dc.contributor.authorArinchina, N.G.-
dc.date.accessioned2021-05-25T08:34:15Z-
dc.date.available2021-05-25T08:34:15Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationСидоренко, Г.И. Донозологическая характеристика состояния студентов с различным уровнем потребления поваренной соли / Г.И. Сидоренко, В.И. Дунай, Н.Г. Аринчина // Экологический вестник: научно-практический журнал. – 2014. – № 1 (27). – С. 67-72.ru
dc.identifier.urihttps://rep.polessu.by/handle/123456789/22154-
dc.description200 practically healthy students of 18–25 years are inspected. The all inspected were divided into two groups according to the size of threshold of sensitiveness to common salt: the first group with a low threshold (39 %), second group with a high threshold (61 %). A sensitiveness to common salt was determined by the methodology of R. Henken. The state of health of students was estimated by the value of adaptation potential determined the formula of R.M. Baevskii (1979); stability to stress estimated through a test on stability to stress Y.V. Scherbatyh, 2005; diagnostics of ability of man to overcoming behavior in the conditions of stress situations conducted through the scale of SACS (S. Hobfoll, 1994); in addition an authorial questionnaire about factors influencing on health was applied.ru
dc.description.abstractОбследовано 200 практически здоровых студентов 18–25 лет. Все обследуемые были разделены на две группы по величине порога чувствительности к поваренной соли: первая группа с низким порогом (39 %), вторая группа с высоким порогом (61 %).Чувствительность к поваренной соли определяли по методике Р. Хенкина. Состояние здоровья студентов оценивали по величине адаптационного потенциала, определённого по формуле Р. М. Баевского (1979); стрессоустойчивость оценивали при помощи те- ста на стрессоустойчивость Ю. В. Щербатых, 2005; диагностику способности человека к преодолевающему поведению в условиях стрессовых ситуаций проводили при помощи шкалы SACS С. Хобфола,1994 г.; кроме того применяли авторскую анкету о факторах, влияющих на здоровье.ru
dc.language.isoruru
dc.rightsоткрытый доступru
dc.subjectчувствительность к поваренной солиru
dc.subjectфункциональное состояниеru
dc.subjectадаптационный потенциалru
dc.subjectстрессоустойчивостьru
dc.subjectпреодолевающее поведениеru
dc.subjectфакторы рискаru
dc.titleДонозологическая характеристика состояния студентов с различным уровнем потребления поваренной солиru
dc.title.alternativeDonosological description of the state of students with the different level of consumption of saltru
dc.typeArticleru
Appears in Collections:Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Donozologicheskaia_kharakteristika.pdf615.25 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.