Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/25695
Title: Тенденции развития производства и переработки мяса в Республике Беларусь
Other Titles: The development trends in meat production and processing in the Republic of Belarus
Authors: Рыбалко, Ю.А.
Rybalko, Y.A.
Keywords: конкурентоспособность
факторы
мясо птицы
отрасль птицеводства
competitiveness
factors
poultry meat
poultry industry
Issue Date: 2022
Publisher: Пинск : Полесский государственный университет
Citation: Рыбалко, Ю.А. Тенденции развития производства и переработки мяса в Республике Беларусь / Ю.А. Рыбалко // Экономика и банки : научно-практический журнал. - 2022. - № 1. - С. 63-70.
Abstract: Цель – развитие научно-практических рекомендаций, направленных на повышение конкурентоспособности отрасли птицеводства. Материалы и методы. Теоретической основой для исследований послужили труды отечественных и зарубежных авторов, связанные с повышением конкурентоспособности сельскохозяйственной продукции и товаропроизводителей. Информационной базой для исследований послужили нормативные и правовые акты Республики Беларусь, данные Национального статистического комитета Республики Беларусь. Применены системный подход, абстрактно-логический, сравнительного анализа, монографический и расчетно-конструктивный методы. Результаты. В статье представлены результаты исследования динамики объемов производства мясных продуктов на примере мяса птицы. Рассмотрены факторы, влияющие на формирование конкурентоспособности отрасли птицеводства, определены научно-практические рекомендации и предложения. Заключение. Выявлены и обоснованы квалификационные признаки эколого-экономических факторов, обуславливающих конкурентоспособность продукции птицеводства, что способствует устойчивому развитию отрасли.
Description: The aim of research is to development of scientific and practical recommendations aimed at improving the competitiveness of the poultry industry. Materials and methods: The theoretical basis for research served as the works of domestic and foreign authors related to improving the competitiveness of agricultural products and producers. The information base for the research was the normative and legal acts of the Republic of Belarus, the data of the National Statistical Committee of the Republic of Belarus, a systematic approach, abstract-logical, comparative analysis, monographic and computational-constructive methods were applied. Results. In the article presents the results of the study of the dynamics of production volumes of meat products on the example of poultry meat. The factors affecting the formation of competitiveness of the poultry industry are considered, scientific and practical recommendations and suggestions are defined. Conclusions. The qualifying features of environmental and economic factors that determine the competitiveness of poultry products, which contributes to the sustainable development of the industry, have been identified and justified.
Appears in Collections:№ 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tendentsii_razvitiia.pdf601.24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.