Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/28776
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorНикандров, В.Н.-
dc.contributor.authorПыжова, Н.С.-
dc.contributor.authorNikandrov, V.N.-
dc.contributor.authorPyzhova, N.S.-
dc.date.accessioned2023-06-09T12:12:04Z-
dc.date.available2023-06-09T12:12:04Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationНикандров, В.Н. О способности сине-зеленых пигментов Pseudomonas aeruginosa расщеплять белки / В.Н. Никандров, Н.С. Пыжова // Веснік Палескага дзяржаўнага універсітэта. Серыя прыродазнаўчых навук : научно-практический журнал. - 2023. - № 1. - С. 19-30.ru
dc.identifier.urihttps://rep.polessu.by/handle/123456789/28776-
dc.descriptionFor the first time, a previously unknown property of pyoverdin and pyocyanin – the ability to cleavage proteins, has been demonstrated. Judging by the results of inhibitory analysis with pyoverdin and literature data on pyocyanin, this property is realized through reactive oxygen species, primarily the superoxide radical. In relation to pyocyanin, the possibility of binding of metal cations with variable valence by pyocyanin molecule remains to be clarified. The discovered effect of molecular iodine and the local anesthetic procaine to completely suppress the gelatin-cleavaging ability of pyocyanin (to a lesser extent benzocaine – by 36%) gives certain grounds for finding means to suppress this ability of the pigment, given its pathogenic effect. The obtained results on the new property of pyoverdin and pyocyanin complement the arsenal of "tools" for the pathogenicity of these pigments.ru
dc.description.abstractВпервые продемонстрировано ранее неизвестнoе свойство пиовердина и пиоцианина – способность расщеплять белки. Судя по результатам ингибиторного анализа с пиовердином и данным литературы о пиоцианине, это свойство реализуется через активные формы кислорода, прежде всего, супероксидный радикал. В отношение пиоцианина остается требующей выяснения возможность связывания его молекулой катионов металлов с переменной валентностью. Обнаруженное действие молекулярного йода и местного анестетика прокаина полностью подавлять желатин-расщепляющую способность пиоцианина (в меньшей мере бензокаина – на 36%) дает определенные основания для изыскания средств, подавляющих подобную способность пигмента, учитывая его патогенное действие. Полученные результаты о новом свойстве пиовердина и пиоцианина дополняют арсенал «инструментов» патогенности этих пигментов.ru
dc.language.isoruru
dc.publisherПинск : Полесский государственный университетru
dc.rightsоткрытый доступ-
dc.subjectпиовердинru
dc.subjectпиоцианинru
dc.subjectрасщепление белковru
dc.subjectингибиторный анализru
dc.subjectактивные формы кислородаru
dc.subjectфосфатыru
dc.subjectпиридиновые нуклеотидыru
dc.subjectpyoverdinru
dc.subjectpyocyaninru
dc.subjectprotein cleavageru
dc.subjectinhibitory assayru
dc.subjectreactive oxygen speciesru
dc.subjectphosphatesru
dc.subjectpyridine nucleotidesru
dc.titleО способности сине-зеленых пигментов Pseudomonas aeruginosa расщеплять белкиru
dc.title.alternativeOn the ability of Pseudomonas aeruginosa blue-green pigments to cleavage proteinsru
dc.typeArticleru
Appears in Collections:№ 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
O_sposobnosti.pdf514.35 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.