Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/29546
Title: Компонентный состав эфирного масла различных сортов Humulus lupulus, культивируемых в Беларуси
Other Titles: Component composition of essential oil of different Humulus lupulus varieties cultivated in Belarus
Authors: Черней, И.С.
Чещевик, В.Т.
Орлов, И.М.
Chernei, I.S.
Cheshchevik, V.T.
Orlov, I.M.
Keywords: Humulus lupulus
эфирное масло
газовая хромато-масс-спектрометрия
Магнум
Геркулес
Сладек
Норден Бревер
Перле
Шпальтер Селект
Традиционный
essential oil
gas chromatography-mass spectrometry
Magnum
Hercules
Sladek
Northern Brewer
Perle
Spalter Select
Traditional
Issue Date: 2023
Citation: Черней, И.С. Компонентный состав эфирного масла различных сортов Humulus lupulus, культивируемых в Беларуси / И.С. Черней, В.Т. Чещевик, И.М. Орлов // Труды БГТУ. Серия 2: Химические технологии, биотехнологии, геоэкология : научный журнал. - 2023. - № 2 (271). - С. 65-72.
Abstract: Наиболее широко хмель и производные на его основе применяются в медицине и пищевой промышленности. Каждый сорт хмеля имеет специфический состав эфирного масла, который определяет хемотип и экотип хмеля и является основой для оценки качества хмеля. В работе исследованы выход, качественный и количественный состав эфирного масла из 7 сортов хмеля (Магнум, Геркулес, Сладек, Норден Бревер, Перле, Шпальтер Селект, Традиционный), произрастающих на территории Беларуси. Выход эфирного масла в зависимости от сорта варьировал в диапазоне 0,4–2,0%. При этом наибольший выход эфирного масла был показан для сорта Магнум (2,053%). Преобладающими компонентами являлись мирцен и гумулен. Каждый сорт хмеля в составе эфирного масла содержал также β-пинен, кариофиллен, α-кадинен, β-кадинен и гумулен оксид в разных пропорциях. Установлены количественный и качественный состав уникальных компонентов эфирного масла, специфичных для каждого из исследованных сортов хмеля обыкновенного.
Description: Hops and their derivatives are most widely used in medicine and the food industry. Each hop variety has a specific composition of essential oils, which determines the chemotype and ecotype of the hop and is the basis for hop quality evaluation. The yield, qualitative, and component composition of essential oils of seven hop varieties (Magnum, Hercules, Sladek, Northern Brewer, Perle, Spalter Select, and Tradition) growing in Belarus have been studied. The yield of essential oil varied depending on the variety in the range from 0.4 to 2.0%. The highest yield of essential oil was shown for the Magnum variety (2.053%). Myrcene and humulene were the predominant components. Each hop variety also contained β-pinene, caryophyllene, α-cadinene, β-cadinene and humulene oxide in different proportions in its essential oil composition. The quantitative and qualitative compositions of the unique components of the essential oil specific to each varieties of the common hops studied were established.
Appears in Collections:Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Komponentnyi_sostav.pdf699.67 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.