Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/30363
Title: Подбор условий для поверхностного и глубинного культивирования промышленного штамма Pleurotus ostreatus с целью получения молокосвертывающего фермента
Other Titles: Selection of conditions for surface and deep cultivation of industrial strain of Pleurotus ostreatus in order to obtain a milk-clotting enzyme
Authors: Жерносеков, Д.Д.
Павлова, Е.Е.
Литенкова, А.А.
Шикунец, А.Б.
Zhernosekov, D.D.
Pavlova, E.E.
Litenkova, A.A.
Shikunets, A.B.
Keywords: ксилотрофный гриб Pleurotus ostreatus
поверхностное и глубинное культивирование
молокосвертывающий фермент
the xylotrophic fungus of Pleurotus ostreatus
surface and deep cultivation
milk-clotting enzyme
Issue Date: 2023
Citation: Подбор условий для поверхностного и глубинного культивирования промышленного штамма Pleurotus ostreatus с целью получения молокосвертывающего фермента / Д.Д. Жерносеков [и др.] // Веснік Віцебскага дзяржаўнага ўніверсітэта : научно-практический журнал. - 2023. - № 4. - С. 11-16.
Abstract: Получение эффективных отечественных ферментных препаратов для молочной промышленности, способных заменить дорогостоящие импортные аналоги, является актуальной задачей, стоящей перед Республикой Беларусь. Для приготовления большей части сыров используется сычужный (молокосвертывающий) фермент или его аналоги. В последнее время появились данные о применении грибов рода Pleurotus для получения молокосвертывающего фермента. Цель статьи – подобрать условия поверхностного и глубинного культивирования промышленного штамма Pleurotus ostreatus х floridanus 462 с целью получения молокосвертывающего фермента. Материал и методы. В работе был использован промышленный штамм Pleurotus ostreatus х floridanus 462 (он любезно предоставлен С.А. Коваленко, заведующей сектором пищевых и лекарственных ресурсов леса государственного научного учреждения «Институт леса НАН Беларуси»). Питательные среды готовились на кафедре фундаментальной и прикладной биологии. Винассированный жом предоставлен Слуцким сахарорафинадным комбинатом. Результаты и их обсуждение. Предложены оптимальные среды для поверхностного и глубинного культивирования Pleurotus ostreatus х floridanus 462 с целью получения молокосвертывающего фермента. Оптимизирована методика для определения активности молокосвертывающего фермента из промышленного штамма Pleurotus ostreatus х floridanus 462. Показана целесообразность использования винассированного жома в качестве альтернативного источника угле-рода при глубинном культивировании грибов рода Pleurotus. Заключение. Среда Мурасиге–Скуга может быть применена на этапе поверхностного культивирования промышленного штамма Pleurotus ostreatus х floridanus 462. Наиболее эффективными средами для глубинного культивирования являются среда Чапека–Докса с винассированным жомом в качестве источника углерода и картофельно-сахарозная среда.
Description: Obtaining effective enzyme preparations for the dairy industry that can replace expensive imported analogues is an urgent task facing the Republic of Belarus. In making most cheeses, rennet (milk-clotting) enzyme or its analogues is used. Recently, data have appeared concerning the usage of fungi Pleurotus for the production of a milk-clotting enzyme. The purpose of the article is to select the conditions for surface and deep cultivation of the industrial strain Pleurotus ostreatus x floridanus 462 in order to obtain a milk-clotting enzyme. Material and methods. The industrial strain Pleurotus ostreatus x floridanus 462 was used in the work. The strain was kindly provided by S.A. Kovalenko the Head of Sector of Food and Medicinal Forest Resources of the State Scientific Institution “Forest Institute of the National Academy of Sciences of Belarus”. Nutrient culture media were prepared at the Department of Fundamen tal and Applied Biology. The vinified pulp was provided by Slutsk Sugar Refinery. Findings and theor discussion. Optimal nutrient culture media for surface and deep cultivation of Pleurotus ostreatus x floridanus 462 were identified in order to obtain a milk-clotting enzyme. The method for identifying the activity of the milk-clotting enzyme from the industrial strain Pleurotus ostreatus x floridanus 462 has been optimized. The use of vinified pulp as an alternative sou rce of carbon in deep cultivation of Pleurotus fungi was substantiated. Conclusion. Murashige–Skoog medium can be used at the stage of surface cultivation of the industrial strain of Pleurotus ostreatus x floridanus 462. The most effective media for deep cultivation are Czapek –Dox medium with vinified beet pulp as a carbon source and potato-sucrose medium.
Appears in Collections:Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Podbor.pdf460.47 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.