Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/30466
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorШумак, Ж.Г.-
dc.contributor.authorShumak, Zh.G.-
dc.date.accessioned2024-01-05T13:34:02Z-
dc.date.available2024-01-05T13:34:02Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationШумак, Ж.Г. Практические аспекты оценки развития ресурсного потенциала мясоперерабатывающих предприятий / Ж.Г. Шумак // Экономика и банки : научно-практический журнал. – 2023. – № 2. – С. 63–71.ru
dc.identifier.urihttps://rep.polessu.by/handle/123456789/30466-
dc.descriptionThe purpose of the study: the development of scientific and methodological provisions and practical recommendations for assessing the development of the resource potential of enterprises. Resources and methods. The theoretical, methodological and scientific-practical achievements of domestic and foreign scientists in the field of development of the resource potential of enterprises. The initial data for calculation is represented by the reports on the results of financial and economic activities of Brest region meat processing enterprises. In the course of the study, general scientific methods were used: critical, system and factor analysis, synthesis, induction and deduction, comparison, tabular and graphical methods of data visualization. ISSN 2078-5410 ЭКОНОМИКА И БАНКИ. 2023. № 2 64 Results: the article substantiates the criteria and indicators of the resource potential development of meat processing enterprises; the article confirms the practical significance of determining the synergistic effect in order to develop directions for the release of internal reserves and realization of the enterprise resource potential. Conclusion: within the framework of the study, the results were obtained that make it possible to systematically monitor the achieved level of resource potential, determine control points for the development of the enterprise, predict the onset of crisis situations for making specific management decisions to minimize their consequences; direct business entities to achieve the target parameters of the investment attractiveness in the industry.ru
dc.description.abstractЦель исследования – расширение научно-методических положений и практических рекомендаций по оценке развития ресурсного потенциала предприятий. Материалы и методы. Использованы теоретическо-методические и научно-практические достижения отечественных и зарубежных ученых в области развития ресурсного потенциала предприятий. Исходные данные для расчетов – отчеты о результатах финансово-хозяйственной деятельности мясоперерабатывающих предприятий Брестской области. В ходе исследования применялись общенаучные методы: критический, системный и факторный анализ, синтез, индукция и дедукция, сравнение, табличные и графические приемы визуализации данных. Результаты: обоснованы критерии и показатели развития ресурсного потенциала мясоперерабатывающих предприятий; подтверждена практическая значимость определения синергетического эффекта в целях разработки направлений высвобождения внутренних резервов и возможностей предприятия по развитию его ресурсного потенциала. Заключение: в рамках исследования получены результаты, позволяющие выполнять систематический мониторинг достигнутого уровня ресурсного потенциала, определять контрольные точки развития предприятия, прогнозировать наступление кризисных ситуаций для принятия конкретных управленческих решений по минимизации их последствий; ориентировать субъектов хозяйствования на достижение целевых параметров инвестиционной привлекательности отрасли.ru
dc.language.isoruru
dc.subjectресурсный потенциал предприятияru
dc.subjectдобавленная стоимостьru
dc.subjectсинергетический эффектru
dc.subjectинтегральная оценкаru
dc.subjectresource potential of the enterpriseru
dc.subjectadded valueru
dc.subjectsynergistic effectru
dc.subjectintegrated assessmentru
dc.titleПрактические аспекты оценки развития ресурсного потенциала мясоперерабатывающих предприятийru
dc.title.alternativePractical aspects of assessing the resource potential development of meat processing enterprisesru
dc.typeArticleru
Appears in Collections:№ 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Prakticheskie_aspekty.pdf418.29 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.