Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rep.polessu.by/handle/123456789/31634
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Рудченко, Г.А. | - |
dc.contributor.author | Rudchenko, G. | - |
dc.date.accessioned | 2024-07-04T11:31:10Z | - |
dc.date.available | 2024-07-04T11:31:10Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.citation | Рудченко, Г.А. Состояние энергопотребления и стратегии энергетического развития в производстве продовольствия Республики Беларусь / Г.А. Рудченко // Экономика и банки. – 2024. – № 1. – С. 84–93. | ru |
dc.identifier.uri | https://rep.polessu.by/handle/123456789/31634 | - |
dc.description | The purpose of the study is to analyze the state and develop strategies for energy development in food production in the Republic of Belarus in the context of achieving the priorities of national food security. Materials and methods. The study was conducted on the basis of observational data from large-scale agro-industrial enterprises. General (analysis, synthesis, comparison, abstraction) and special (statistical-economic, matrix) methods of scientific research were used. Results. The article analyzes the dynamics of consumption for production purposes of the main types of fuel and energy resources by producers of agricultural products, raw materials and food products, studied the share of the energy component in the cost based on the proposed «4P» matrix and quantified products into classes depending on the level of energy consumption, developed types strategies for energy development in food production within the classes of the proposed matrix. Conclusion. Multidirectional trends in the consumption of the main types of fuel and energy resources for production purposes in agricultural and processing organizations, due to the manifestation of industry specific economic features, have been established. A «4 P» matrix was proposed, which made it possible to quantify the analyzed product groups (industries) into four classes depending on the achieved level of energy costs and to establish the most significant achievements in the use of fuel and energy resources in processing organizations. The types of energy development strategies are recommended within the classes of the developed «4 P» matrix (stabilization, supporting, reducing and transformation), which contribute to increasing the energy efficiency of food production. | ru |
dc.description.abstract | Цель исследования – анализ состояния и разработка стратегий энергетического развития в производстве продовольствия Республики Беларусь в контексте достижения приоритетов национальной продовольственной безопасности. Материалы и методы. Исследование проведено на основе данных наблюдений крупнотоварных агропромышленных предприятий. Применены общие (анализ, синтез, сравнение, абстрагирование) и специальные (статистико-экономические, матричный) методы научного исследования. Результаты. В статье проанализирована динамика потребления на производственные цели основных видов топливно-энергетических ресурсов производителями сельскохозяйственной продукции, сырья и продуктов питания, изучена доля энергетической составляющей в себестоимости на основе предложенной матрицы «4П» и проведена квантификация продукции по классам в зависимости от уровня энергозатрат, разработаны типы стратегий энергетического развития при производстве продовольствия в рамках классов предложенной матрицы. Заключение. Установлены разнонаправленные тенденции в потреблении основных видов топливно-энергетических ресурсов на производственные цели в сельскохозяйственных и перерабатывающих организациях, обусловленные проявлением отраслевых особенностей хозяйствования. Предложена матрица «4 П», позволившая провести квантификацию анализируемых групп продукции (отраслей) по четырем классам в зависимости от достигнутого уровня энергетических затрат и установить наиболее значимые достижения в использовании топливно-энергетических ресурсов в перерабатывающих организациях. Рекомендованы типы стратегий энергетического развития в рамках классов разработанной матрицы «4 П» (стабилизационная, поддерживающая, редуцирующая и трансформационная), способствующие повышению энергоэффективности производства продовольствия. | ru |
dc.language.iso | ru | ru |
dc.publisher | Пинск : Полесский государственный университет | ru |
dc.subject | топливно-энергетические ресурсы | ru |
dc.subject | энергоэффективность | ru |
dc.subject | энергоемкость | ru |
dc.subject | энергопотребление | ru |
dc.subject | стратегии энергетического развития | ru |
dc.subject | сельское хозяйство | ru |
dc.subject | производство продовольствия | ru |
dc.subject | fuel and energy resources | ru |
dc.subject | energy efficiency | ru |
dc.subject | energy intensity | ru |
dc.subject | energy consumption | ru |
dc.subject | energy development strategies | ru |
dc.subject | agriculture | ru |
dc.subject | food production | ru |
dc.title | Состояние энергопотребления и стратегии энергетического развития в производстве продовольствия Республики Беларусь | ru |
dc.title.alternative | State of energy consumption and energy development strategies in food production of the Republic of Belarus | ru |
dc.type | Article | ru |
Appears in Collections: | № 1 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Sostoianie_energopotrebleniia.pdf | 610.29 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.