Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rep.polessu.by/handle/123456789/31729
Title: | Фузариоз винограда: от скрининга до биоконтроля дрожжевыми грибами |
Other Titles: | Grape fusarium: from screening to biocontrol by yeast fungi |
Authors: | Волынчук, Н.Н. Volynchuk, N.N. |
Keywords: | Fusarium sp. VItis vinifera микобиота микотоксины дрожжевые грибы биоконтроль mycobiota mycotoxins yeast fungi biocontrol |
Issue Date: | 2023 |
Citation: | Волынчук Н.Н. Фузариоз винограда: от скрининга до биоконтроля дрожжевыми грибами // Плодоводство и виноградарство Юга России. – 2023. – № 83 (5). – С. 116–134. |
Abstract: | Виноградная лоза (Vitis vinifera L.) является одной из самых важных плодовых культур в мире. На культивируемые сорта винограда в значительной степени влияет большое количество патогенных микроорганизмов, которые вызывают заболевания в период вегетации, влияя на количество и качество урожая, его переработку и экспорт. Среди потенциальных угроз – бактерии, грибы, оомицеты или вирусы с различными жизненными циклами, механизмами заражения и стратегиями выживания. В последние годы отмечается усиление фузариоза винограда и изменение комплекса его патогенов в различных странах. Фузариоз винограда, являясь относительно новым и опасным его заболеванием, отрицательно влияет и на виноградное сусло. В поражении винограда участвует комплекс грибов рода Fusarium, главная особенность которых заключается в способности продуцировать микотоксины. Видовой состав и доля каждого из видов в комплексе выявляемых грибов могут меняться с изменением условий выращивания или хранения винограда, что сопровождается изменениями в спектре микотоксинов. Поэтому эффективные методы борьбы с грибами рода Fusarium необходимо внедрять уже в поле до уборки урожая, особенно с использованием альтернативных пестицидам методов, таких как биоконтроль. Один из перспективных, но в то же время слабо разработанных методов – использование антагонистов продуцентов микотоксинов. Актуальным является применение дрожжевых грибов в качестве биологизированной технологии защиты от фузариоза в виноградарстве. Часто сообщаемые антагонисты среди дрожжей включают штаммы, принадлежащие к роду Pichia, Meyerozyma, Rhodotorula, Metschnikowia Saccharomyces, Candida, Hanseniaspora, а также дрожжеподобного гриба Aureobasidium pullulans. Обзор посвящен характеристике патогенных для винограда грибов рода Fusarium и перспективности применения биологического средства борьбы с ними с помощью дрожжевых грибов. |
Description: | The grapevine (Vitis vinifera L.) is one of the most important fruit crops in the world. Cultivated grape varieties are considerably affected by a large number of pathogenic microorganisms that cause diseases during the growing season impacting the quantity and quality of the crop its processing and export. Potential threats include bacteria, fungi, oomycetes or viruses with different life cycles, infection mechanisms and survival strategies. In recent years there has been an increase in grape fusarium and a change in the complex of its pathogens in various countries. Fusarium of grapes being a relatively new and dangerous disease negatively affects grape must. A complex of fungi of the genus Fusarium is involved in the defeat of grapes the main feature of which is the ability to produce mycotoxins. The species composition and the proportion of each species in the complex of detected fungi can vary with changes in the conditions of cultivation or storage of grapes, which is accompanied by changes in the spectrum of mycotoxins. Therefore, effective Fusarium control methods need to be introduced in the field before harvest especially using alternative methods to pesticides such as biocontrol. One of the most promising but at the same time poorly developed is the use of antagonists of mycotoxin producers. The use of yeast fungi as a biologized technology of protection against Fusarium in viticulture is relevant. Frequently reported yeast antagonists include strains belonging to the genus Pichia, Meyerozyma, Rhodotorula, Metschnikowia Saccharomyces, Candida, Hanseniaspora, and the yeast-like fungus Aureobasidium pullulans. The review is devoted to the characterization of Fusarium fungi pathogenic for grapes and perspectives of application of biological means of their control with the help of yeast fungi. |
Appears in Collections: | Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Fuzarioz_vinograda.pdf | 622.89 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.