Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/31757
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЧерней, И.С.-
dc.contributor.authorЛисовская, А.И.-
dc.contributor.authorЧещевик, В.Т.-
dc.contributor.authorChernei, I.S.-
dc.contributor.authorLisovskaya, A.I.-
dc.contributor.authorCheschevik, V.T.-
dc.date.accessioned2024-08-16T11:37:00Z-
dc.date.available2024-08-16T11:37:00Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationЧерней, И.С. Биоинформационный анализ взаимодействия компонентов Filipendula ulmaria с белком биопленки TasA микроорганизма Bacillus subtilis / И.С. Черней, А.И. Лисовская, В.Т. Чещевик // Веснік Палескага дзяржаўнага універсітэта. Серыя прыродазнаўчых навук. - 2024. - № 1. - С. 38-45.ru
dc.identifier.urihttps://rep.polessu.by/handle/123456789/31757-
dc.descriptionBiofilm formation by various microorganisms has emerged as a significant challenge in healthcare over the past decade. Bacillus subtilis is a model microorganism known for its ability to form antibiotic-resistant biofilms. Components of Filipendula ulmaria, particularly flavonoid-rich aqueous extracts, exhibit antimicrobial activity against B. subtilis, prompting interest in identifying target proteins. Employing bioinformatic methods, we conducted molecular docking and interaction analysis of F. ulmaria components against TasA, a key protein involved in B. subtilis biofilm formation. We identified molecules with high affinity for TasA, potentially disrupting biofilm formation, providing a foundation for further in vitro and in vivo studies. This work enhances our understanding of the antimicrobial potential.ru
dc.description.abstractВ последнее десятилетие в сфере здравоохранения существует проблема образования биопленок различными микроорганизмами. Bacillus subtilis является одним из модельных микроорганизмов, способным образовывать биопленку, устойчивую к антибиотикам. В свое очередь, компоненты Filipendula ulmaria, в частности водные экстракты флавоноидов, обладают противомикробной активностью в отношении B.subtilis, что вызывает интерес в поиске белка-мишени. Используя методы биоинформатики, был проведен молекулярный докинг и анализ взаимодействия компонентов F. ulmaria в отношении белка TasA, который является ключевым фактором в формировании биопленки B. subtilis. Были выявлены молекулы с высокой аффинностью к TasA, которые могут нарушать образование биопленки, что дает основу для дальнейших исследований in vitro и in vivo. Данная работа расширяет понимание противомикробного потенциала F. ulmaria и предлагает перспективные направления в разработке новых противомикробных препаратов, направленных на ингибирование биопленок.ru
dc.language.isoruru
dc.publisherПинск : Полесский государственный университетru
dc.subjectFilipendula ulmariaru
dc.subjectBacillus subtilisru
dc.subjectмолекулярный докингru
dc.subjectвиртуальный скринингru
dc.subjectбиопленкаru
dc.subjectбелок TasAru
dc.subjectFilipendula ulmariaru
dc.subjectBacillus subtilisru
dc.subjectmolecular dockingru
dc.subjectvirtual screeningru
dc.subjectbiofilmru
dc.subjectTasA proteinru
dc.titleБиоинформационный анализ взаимодействия компонентов Filipendula ulmaria с белком биопленки TasA микроорганизма Bacillus subtilisru
dc.title.alternativeBioinformatic analysis of the interaction of Filipendula ulmaria components with the biofilm protein TasA of Bacillus subtilisru
dc.typeArticleru
Appears in Collections:№ 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Bioinformatsionnyi_analiz.pdf674.91 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.