Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rep.polessu.by/handle/123456789/32063
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Денькин, А.И. | - |
dc.contributor.author | Лемешевский, В.О. | - |
dc.contributor.author | Курепин, А.А. | - |
dc.date.accessioned | 2024-09-25T08:50:06Z | - |
dc.date.available | 2024-09-25T08:50:06Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.identifier.citation | Денькин, А.И. Влияние спектра метаболитов-предшественников на биосинтез компонентов молока у коров / А.И. Денькин, В.О. Лемешевский, А.А. Курепин // Животноводство и ветеринарная медицина. – 2018. – № 1 (28). – С. 28-34. | ru |
dc.identifier.uri | https://rep.polessu.by/handle/123456789/32063 | - |
dc.description | On the basis of stoichiometry and thermochemical characteristics of biosynthetic reactions, we have calculated energy expenditure at the final stages of biosynthesis of the most important components of milk (lactose, protein and fat). We have shown that energy expenditure during the biosynthesis of fatty acids of milk triglycerides depends on the spectrum of the precursors used. We suggest that decrease in energy efficiency of milk components synthesis with an increase in milk production is explained by similar mechanisms. Perhaps, at the same time, the energy costs of maintaining homeostasis also increase. | ru |
dc.description.abstract | На основе стехиометрии и термохимических характеристик реакций биосинтеза вычислены затраты энергии на конечных этапах биосинтеза важнейших компонентов молока (лактозы, белка и жира). Показано, что затраты энергии при биосинтезе жирных кислот триглицеридов молока зависят от спектра использованных предшественников. Высказано предположение, что снижение энергетической эффективности синтеза компонентов молока с ростом молочной продуктивности объясняется аналогичными механизмами. Возможно, при этом возрастают и энергетические затраты на поддержание гомеостаза. | ru |
dc.language.iso | ru | ru |
dc.rights | открытый доступ | ru |
dc.subject | метаболиты предшественники | ru |
dc.subject | энергия удоя | ru |
dc.subject | артерио-венозная разница | ru |
dc.subject | биосинтез молока | ru |
dc.subject | лактоза | ru |
dc.subject | глицерин | ru |
dc.subject | молочный жир | ru |
dc.subject | metabolites-predecessors | ru |
dc.subject | energy of milk yield | ru |
dc.subject | arterio-venous difference | ru |
dc.subject | milk biosynthesis | ru |
dc.subject | lactose | ru |
dc.subject | glycerin | ru |
dc.subject | milk fat | ru |
dc.title | Влияние спектра метаболитов-предшественников на биосинтез компонентов молока у коров | ru |
dc.type | Article | ru |
Appears in Collections: | Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Vliianie_spektra.pdf | 489.92 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.