Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/32065
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorДенькин, А.И.-
dc.contributor.authorЛемешевский, В.О.-
dc.contributor.authorDenkin, A.I.-
dc.contributor.authorLemeshevsky, V.O.-
dc.date.accessioned2024-09-25T09:30:16Z-
dc.date.available2024-09-25T09:30:16Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationДенькин, А.И. Энергетический обмен у бычков породы абердин-ангус в период выращивания при разном уровне обменного протеина в рационах / А.И. Денькин, В.О. Лемешевский // Аграрный вестник Урала. – 2020. – № 08 (199). – С. 34-42.ru
dc.identifier.urihttps://rep.polessu.by/handle/123456789/32065-
dc.descriptionThe nature of biosynthetic processes and the productive qualities of ruminants depend on the level and ratio of substrates absorbed in the digestive tract. The maximum efficiency of the biosynthesis of meat components in the body is ensured if the amino acids enter the metabolic pool in sufficient quantity and in the optimal ratio. The purpose of the work is to study the needs of Aberdeen Angus meat bulls calves for metabolizable protein for the optimal use of amino acids and metabolizable energy of the diet for the increase in live weight of bulls-calves during the growing period. Research materials. Consecutively, 3 series of studies were carried out on bulls calves of the Aberdeen Angus breed with a live weight of 277 kg, 317 kg and 363 kg. The animals of the 1st experiment were fed according to the RAAS (Russian Academy of Agricultural Sciences) standards, where the ratio of the exchange protein to the exchange energy was 8.2 g/MJ, in the 2nd and 3rd experiments they increased the level of the exchange protein to 8.6 and 9.1 g/MJ due to the introduction of 0.5 kg and 0.6 kg of soybean meal in the diet, respectively. At the end of each period, physiological experiments were performed. Results. The studied parameter did not have a significant effect on the dry matter intake of the feed, and an increase in the diet of hard-to-break down protein contributed to an increase in the concentration of metabolizable energy and digestibility of dry matter. It was found that metabolizable energy and amino acids are effectively used to increase the live weight of bulls calves during the growing period on a diet in which the ratio of metabolizable protein to metabolizable energy is 8.6 g/MJ. A further increase in metabolic protein in the diet leads to an increase in heat production, which in turn increases the use of amino acids and metabolic energy in energy metabolism and reduces their contribution to the increase in live weight.ru
dc.description.abstractХарактер биосинтетических процессов и продуктивные качества жвачных животных зависят от уровня и соотношения субстратов, всасывающихся в пищеварительном тракте. Максимальная эффективность биосинтеза компонентов мяса в организме обеспечивается в случае, если аминокислоты поступают в метаболический пул в достаточном количестве и в оптимальном соотношении. Цель работы – изучить потребности бычков мясной породы абердин-ангус в обменном протеине для оптимального использования аминокислот и обменной энергии рациона на прирост живой массы бычков в период выращивания. Материалы исследований. Проведено последовательно 3 серии исследований на бычках породы абердин-ангус живой массой 277 кг, 317 кг и 363 кг. Кормление животных 1-го опыта осуществлялось по нормам РАСХН, где соотношение обменного протеина к обменной энергии составило 8,2 г/МДж, во 2-м и 3-м опытах повысили уровень обменного протеина до 8,6 и 9,1 г/МДж за счет введения в рацион 0,5 и 0,6 кг жмыха соевого соответственно. По завершении каждого периода проводили физиологические опыты. Результаты. Исследуемый показатель не оказал существенного влияния на потребление сухого вещества корма, а увеличение в рационе трудно распадаемого протеина способствовало повышению концентрации обменной энергии и переваримости сухого вещества. Установлено, что обменная энергия и аминокислоты эффективно используются в приросте живой массы бычков в период выращивания на рационе, в котором отношение обменного протеина к обменной энергии составляет 8,6 г/МДж. Дальнейшее повышение обменного протеина в рационе приводит к росту теплопродукции, что, в свою очередь, повышает использование аминокислот и обменной энергии в энергетическом обмене и снижает их вклад в прирост живой массы.ru
dc.language.isoruru
dc.rightsоткрытый доступru
dc.subjectобменная энергияru
dc.subjectобменный протеинru
dc.subjectбаланс энергииru
dc.subjectсубстратыru
dc.subjectбычкиru
dc.subjectприростru
dc.subjectвыращиваниеru
dc.subjectmetabolizable energyru
dc.subjectmetabolizable proteinru
dc.subjectenergy balanceru
dc.subjectsubstratesru
dc.subjectbull calvesru
dc.subjectgainru
dc.subjectgrowthru
dc.titleЭнергетический обмен у бычков породы абердин-ангус в период выращивания при разном уровне обменного протеина в рационахru
dc.title.alternativeEnergy metabolism in aberdeen-angus bulls during the growing period with different levels of metabolizable protein in the dietsru
dc.typeArticleru
Appears in Collections:Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Energeticheskii_obmen.pdf1.27 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.