Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/33275
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorМальцева, С.В.-
dc.contributor.authorГрицкевич, Е.Р.-
dc.contributor.authorБученков, И.Э.-
dc.contributor.authorСыса, А.Г.-
dc.contributor.authorАхмед, Х.Д.А.-
dc.contributor.authorMaltseva, S.V.-
dc.contributor.authorGritskevitch, E.R.-
dc.contributor.authorBuchenkov, I.E.-
dc.contributor.authorSysa, A.G.-
dc.contributor.authorAhmed, H.D.А.-
dc.date.accessioned2025-01-10T05:48:56Z-
dc.date.available2025-01-10T05:48:56Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationАнализ биохимической активности чистых культур спорообразующих бактерий рода Bacillus, находившихся под длительным воздействием ионизирующего излучения / С. В. Мальцева, Е. Р. Грицкевич, И. Э. Бученков [и др.] // Сахаровские чтения 2023 года: экологические проблемы XXI века : материалы 23-й Международной научной конференции, Минск, Республика Беларусь, 18–19 мая 2023 г. : в 2 ч. / Международный государственный экологический ин-т им. А. Д. Сахарова Бел. гос. ун-та; редкол. : А. Н. Батян [и др.] ; под ред. О. И. Родькина, М. Г. Герменчук. – Минск : ИВЦ Минфина, 2023. – Ч. 1. – С. 157-160.ru
dc.identifier.urihttps://rep.polessu.by/handle/123456789/33275-
dc.descriptionThis paper presents the results of studies of the biochemical activity of bacteria of the genus Bacillus (Bacillus subtilis, Bacillus thuringiensis, Bacillus mycoides and Bacillus cereus) under prolonged exposure to ionizing radiation. It was found that a high level of activity of enzymes capable of splitting starch is observed in microorganisms isolated from the soils of the BBZ. The maximum level of amylolytic activity is observed in Bacillus subtilis (starch hydrolysis zone 9± 0.2 mm on day 3) isolated from the soils of the BBZ. Analysis of the proteolytic activity of the main representatives of the genus Bacillus, isolated from their soils of model territories, showed that the highest level of extracellular proteolytic enzymes capable of cleaving casein was observed in bacteria in samples of BBZ soils. The maximum level of proteolytic activity was observed in Bacillus subtilis (casein hydrolysis zone 7±0.02) isolated from soils of the same area.ru
dc.description.abstractВ данной работе представлены результаты исследований биохимической активности бактерий рода Bacillus (Bacillus subtilis, Bacillus thuringiensis, Bacillus mycoides и Bacillus cereus), находящихся под длительным воздействием ионизирующего излучения. Было выявлено, что высокий уровень активности ферментов, способных расщеплять крахмал отмечается у микроорганизмов, выделенных из почв ББЗ. Максимальный уровень амилолитической активности отмечается у Bacillus subtilis (зона гидролиза крахмала 9±0,2 мм на 3 сутки), выделенных из почв ББЗ. Анализ протеолитической активности основных представителей рода Bacillus, выделенных их почв модельных территорий, показал, что наибольший уровень внеклеточных протеолитических ферментов, способных расщеплять казеин, наблюдался у бактерий находящихся в пробах почв ББЗ. Максимальный уровень протеолитической активности наблюдался у Bacillus subtilis (зона гидролиза казеина 7±0,02), выделенный из почв той же местности.ru
dc.language.isoruru
dc.publisherМинск : ИВЦ Минфинаru
dc.rightsоткрытый доступru
dc.subjectбактерии рода Bacillusru
dc.subjectионизирующее излучениеru
dc.subjectамилолитическая активностьru
dc.subjectпротеолитическая активностьru
dc.subjectbacteria of the genus Bacillusru
dc.subjectionizing radiationru
dc.subjectamylolytic activityru
dc.subjectproteolytic activityru
dc.titleАнализ биохимической активности чистых культур спорообразующих бактерий рода Bacillus, находившихся под длительным воздействием ионизирующего излученияru
dc.title.alternativeAnalysis of the biochemical activity of pure cultures of spore-forming bacteria of the genus Bacillus under prolonged exposure to ionizing radiationru
dc.typeArticleru
Appears in Collections:Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Analiz_biokhimicheskoi_aktivnosti.pdf1.04 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.