Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/19819
Title: Использование растительного сырья при разработке поликомпонентной варено-копченой продукции из морской рыбы
Other Titles: Use of plant materials in the development of policomponent smoked products from of sea fish
Authors: Бубырь, И.В.
Ловкис, З.В.
Bubyr, I.V.
Lovkis, Z.V.
Keywords: горячее копчение
растительное сырье
рыба
безопасность
качество
hot smoked
vegetable raw materials
fish
safety
quality
Issue Date: 2020
Citation: Бубырь, И.В. Использование растительного сырья при разработке поликомпонентной варено-копченой продукции из морской рыбы / И.В. Бубырь, З.В. Ловкис // Пищевая промышленность: наука и технологии : научно-технический журнал. - 2020. - Т. 13, № 2 (48). - С. 36-46.
Abstract: Одной из существенных проблем современного мира является проблема обеспечения населения продуктами питания. Рыба и морепродукты — важнейшие компоненты пищи человека. Обеспечение населения рыбными продуктами является важной задачей экономики любой страны, так как пищевая ценность рыбы колоссальна: в ней содержится много белков, жиров, макро- и микроэлементов, витаминов. Для большей части мирового населения рыбные продукты являются традиционной и любимой пищей. Вот почему имеются высокие потенциальные возможности расширения рынка рыбной продукции. В данной статье представлена разработка технологии производства поликомпонентной варено-копченой продукции из морской рыбы с использованием растительного сырья — моркови, с учетом оптимизации параметров технологического процесса на каждом этапе. Установлено, что дополнительное сырье растительного и животного происхождения положительно влияет на органолептические показатели готовой продукции.
Description: One of the significant problems of the modern world is the problem of providing the population with food. Fish and seafood are the most important components of human food. Providing the population with fish products is an important task of the economy of any country, since the nutritional value of fish is enormous: it contains a lot of proteins, fats, macro- and microelements, vitamins. For most of the global population, fish products are traditional and favorite food. That is why there are high potential for expanding the fish product market. This article presents the development of a technology for the production of multicomponent cooked-smoked products from sea fish using vegetable raw materials — carrots, taking into account the optimization of the process parameters at each stage. It was found that additional raw materials of plant and animal origin positively affect the organoleptic characteristics of the finished product.
Appears in Collections:Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.