Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rep.polessu.by/handle/123456789/20737
Title: | Screening of Bactericidal Activity of Phytocompositions and Their Components |
Other Titles: | Скрининг бактерицидной активности фитокомпозиций и их компонентов |
Authors: | Bashilov, A. Башилов, А.В. |
Keywords: | phytocomposition Filipendula ulmaria (L.) Maxim bactericidal action фитокомпозиция бактерицидное действие |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Пинск : Полесский государственный университет |
Citation: | Bashilov, A. Screening of Bactericidal Activity of Phytocompositions and Their Components / A. Bashilov // Веснік Палескага дзяржаўнага універсітэта. Серыя прыродазнаўчых навук : научно-практический журнал. - 2020. - № 2. - С. 12-16 |
Abstract: | Objective of the research: create small-compound phytocompositions with an accessible raw material base. Screening of the bactericidal action of phytocompositions and their components. Materials and methods: standard methods of microbiology used Results: Three phytocompositions based on Filipendula ulmaria (L.) Maxim. have been created, allowing to obtain improved organoleptic properties, reduce the number of deficient components, and expand the range of antioxidant, anti-inflammatory and anti-ulcerogenic compositions based on plant materials of the Republic of Belarus. Compositions are obtained by simple mixing of air-dried plant components in the desired weight ratio. Brew in boiling water, keep for several minutes and consume in hot or chilled form. The bactericidal action of three phytocompositions and their plant components was screened using five cultures of test microorganisms as an example. It was found that the studied aqueous extracts had a dif-ferent degree of bactericidal action. The bactericidal action was most pronounced in relation to the culture of Bacillus subtilis. Sarcina lutea was the most resistant colony to the bactericidal action of the plant extracts. The maximum bactericidal action of all the studied samples was established for Filipendula ulmaria (L.) Maxim. Conclusion. Three phytocompositions of Filipendula ulmaria (L.) Maxim. have been created by the authors of the article. Improved organoleptic properties, decrease the number of scarce plant components, increase the number of phytocompositions that have an antioxidant, anti-inflammatory and antiulcer-ogenic effect with plants which grow in Belarus. Bactericidal action of phytocompositions and their com-ponents has been screned by using five kinds of test microorganisms. |
Description: | Цель работы: создание малокомпонентных фитокомпозиций с доступной сырьевой базой. Скрининг бактерицидного действия фитокомпозиций и их компонентов. Материалы и методы: стандартные методы микробиологии. Результаты: созданы три фитокомпозиции на основе Filipendula ulmaria (L.) Maxim., позволяющие получить улучшенные органолептические свойства, снизить количество дефицитных компонентов, а также расширить ассортимент композиций антиоксидантного, противовоспалительного и антиульцерогенного действия на основе растительного сырья Республики Беларусь. Композиции получают простым перемешиванием воздушно-сухих растительных компонентов в нужном весовом соотношении. Заваривают в кипящей воде, выдерживают несколько минут и употребляют в горячем или охлажденном виде. Проведен скрининг бактерицидного действия трех фитокомпозиций и их растительных составляющих на примере пяти культур тест-микроорганизмов. Установлено, что изученные водные экстракты обладали разной степенью бактерицидного действия. В наибольшей степени бактерицидное действие выявлено по отношению к культуре Bacillus subtilis. Наиболее устойчивой колонией к бактерицидному действию растительных экстрактов была Sarcina lutea. Максимальное бактерицидное действие из всех изученных образцов установлено для Filipendula ulmaria (L.) Maxim. Заключение. Три фитокомпозиции Filipendula ulmaria (L.) Maxim. были созданы авторами статьи. Полученные фитокомпозиции обладают улучшенными органолептическими свойствами, уменьшенным количеством компонентов. Бактерицидное действие фитокомпозиций и их компонентов оценено с помощью пяти видов тестовых микроорганизмов. |
Appears in Collections: | № 2 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Bashilov_A_Screening_of_Bactericidal_Activity_of_Phytocompositions_and_Their.pdf | 350.29 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.