Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/23816
Title: Развитие аграрного туризма как новый тренд в расширении возможностей сельского хозяйства Казахстана
Other Titles: The development of agricultural tourism as a new trend in expanding the opportunities of agriculture in Kazakhstan
Authors: Нурашева, К.К.
Есенова, А.Е.
Орымбасар, А.Н.
Nurasheva, K.K.
Essenova, A.E.
Orymbassar, A.N.
Keywords: аграрный туризм
маркетинговые исследования
анализ рынка сельхозпродукции
модель агротуризма
agricultural tourism
marketing research
agricultural products market analysis
agrotourism model
Issue Date: 2021
Publisher: Пинск : Полесский государственный университет
Citation: Нурашева, К.К. Развитие аграрного туризма как новый тренд в расширении возможностей сельского хозяйства Казахстана / К.К. Нурашева, А.Е. Есенова, А.Н. Орымбасар // Туризм и гостеприимство : научно-практический журнал. - 2021. - № 2. - С. 49-62.
Abstract: В статье рассматриваются состояние и проблемы аграрного туризма в Казахстане. Анализируется опыт зарубежных стран, который показывает актуальность этой сферы для решения экономических и социальных проблем. В европейских странах агротуризм приносит 10-20% общего дохода туриндустрии, однако в Казахстане он еще недостаточно популярен. В стране есть большой потенциал для развития агротуризма: охотничий туризм в тургайских степях, гастрономический (национальные блюда), лечебный (кобылье молоко – кумыс, верблюжье молоко – шубат), катание на лошадях, верблюдах, что ранее не практиковалось ввиду достаточно высокой стоимости содержания животных. Имеется ряд нерешенных вопросов, сдерживающих развитие агротуризма, в частности, не изученность территорий, привлекательных для создания аграрно-туристских формирований как инновационного сектора современной туриндустрии. Сравнение эффективности традиционного и агротуризма для потребителя, осуществляемых в аналогичных условиях, показывает явные достоинства последнего. Перспективы для внутреннего туризма имеет расположенная на юге Казахстана Туркестанская область, чему способствует реализация Государственной программы развития туризма и увеличение доли частного инвестирования отрасли до 40%. Регион имеет выгодное географическое положение, находясь на перекрестке Великого Шелкового пути, занимает первое место в республике по развитию малого и среднего бизнеса. Предлагается построить модель агротуристского кластера «Зеленый ауыл» (Kazakh life), где интегрированы в комплекс определенная подотрасль сельского хозяйства и туристская индустрия. Интеграция рассматривается как комплекс производств и услуг аграриев, местной перерабатывающей промышленности, сферы хранения и заготовок сельхозсырья. Кластер задуман как уникальный всесезонный комплекс отдыха, труда и развлечений, стилизованный под казахское село, как бизнес с эффективной организацией и высоким качеством предоставляемых услуг.
Description: The article discusses the state and problems of agricultural tourism in Kazakhstan. The experience of foreign countries is analyzed which shows the relevance of this sphere for solving economic and social problems. In European countries, agrotourism brings 10-20% of the total income of the tourism industry, but it is still not popular enough in Kazakhstan. There is a great potential for the development of agrotourism in the country: hunting tourism in the Turgai steppes, gastronomic – national dishes, therapeutic (mare's milk-kumis, camel milk-shubat), horse riding, camel riding, which was not previously practiced due to the rather high cost of keeping animals. Several unresolved issues hinder the development of agrotourism, in particular, the lack of knowledge of territories that are attractive for creating agricultural and tourist formations as an innovative sector of the modern tourism industry. A comparison of the effectiveness of traditional and agrotourism for the consumer, carried out in similar conditions, shows the obvious advantages of the latter. The Turkestan region, located in the south of Kazakhstan, has prospects for domestic tourism, which is facilitated by the implementation of the State Program for the Development of Tourism and an increase in the share of private investment in the industry to 40%. The region has a favorable geographical position, being at the crossroads of the Great Silk Road, occupies the first place in the republic for the development of small and medium-sized businesses. It is proposed to build a model of the agrotourist cluster "Green Auyl" (Kazakh life), where the tourism industry defined under the agriculture industry and the tourism industry are integrated into the complex. Integration is considered as a complex of production and services of farmers, local processing industry, storage and procurement of agricultural raw materials. The cluster is conceived as a unique all-season recreation, labor and entertainment complex, stylized as a Kazakh village, as a business with an effective organization and high quality of services provided.
Appears in Collections:№ 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Razvitie_agrarnogo_turizma.pdf537.76 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.