Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/25088
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКапшевич, Е.А.-
dc.contributor.authorШейко, И.П.-
dc.contributor.authorKapshevich, E.A.-
dc.contributor.authorSheyko, I.P.-
dc.date.accessioned2022-04-08T11:58:14Z-
dc.date.available2022-04-08T11:58:14Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationКапшевич, Е.А. Анализ морфологического состава туш и физико-химических свойств мышечной и жировой тканей чистопородного молодняка белорусской мясной породы и молодняка новых генераций с использованием хряков породы ландрас / Е.А. Капшевич, И.П. Шейко // Сельское хозяйство - проблемы и перспективы : сборник научных трудов / Гродненский государственный аграрный университет; под ред. В.К. Пестиса. - Гродно : ГГАУ, 2021. - Том 52: Зоотехния. - С. 23-30.ru
dc.identifier.urihttps://rep.polessu.by/handle/123456789/25088-
dc.descriptionThe paper is devoted to analysis and assessment of morphological composition of carcasses and physical and chemical properties of muscle and fat tissue of purebred young animals of Belarusian meat breed and young animals of new generations using Landrace boars bred at SE «ZhodinoAgroPlemElita». Analysis of morphological composition of carcasses of young pigs of various genotypes showed that the best meat carcasses were determined with animals with blood of Landrace boars (65,6 %), they also showed lower fat content (17,3 %). The research results indicate that the meat of young animals of all groups in terms of acidity (pH) corresponded to the requirements established for good quality meat (5,52-5,69). The highest water-holding capacity (53,16) was shown by meat of animals of Belarusian meat breed during introductory crossing with boars of Landrace breed.ru
dc.description.abstractПредставленная статья посвящена вопросам анализа и оценки морфологического состава туш и физико-химических свойств мышечной и жировой тканей чистопородного молодняка белорусской мясной породы и молодняка новых генераций с использованием хряков породы ландрас, разводимых в ГП «ЖодиноАгроПлемЭлита». Анализ морфологического состава туш молодняка свиней различных генотипов показал, что наиболее мясные туши были у животных с «прилитием крови» хряков породы ландрас (65,6 %), также они были менее осаленными (17,3 %). Результаты исследований свидетельствуют, что мясо молодняка всех групп по кислотности (pH) соответствовало требованиям, установленным для мяса хорошего качества (5,52-5,69). Наибольшей влагоудерживающей способностью (53,16) характеризовалось мясо животных белорусской мясной породы при вводном скрещивании с хряками породы ландрас.ru
dc.language.isoruru
dc.publisherГродно : ГГАУru
dc.rightsоткрытый доступru
dc.subjectсвиньиru
dc.subjectбелорусская мясная породаru
dc.subjectландрасru
dc.subjectморфоло­гический состав тушru
dc.subjectфизико-химические свойства тканейru
dc.subjectpigsru
dc.subjectBelarusian meat breedru
dc.subjectLandraceru
dc.subjectmorphological composi­tion of carcassesru
dc.subjectphysical and chemical properties of tissuesru
dc.titleАнализ морфологического состава туш и физико-химических свойств мышечной и жировой тканей чистопородного молодняка белорусской мясной породы и молодняка новых генераций с использованием хряков породы ландрасru
dc.title.alternativeAnalysis of morphological composition of carcases and physical and chemical properties of muscle and fat tissue of purebred young animals of Belarusian meat breed and new generations using boars of Landrace breedru
dc.typeArticleru
Appears in Collections:Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Analiz_morfologicheskogo_sostava.pdf1.28 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.