Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rep.polessu.by/handle/123456789/31755
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Волынчук, Н.Н. | - |
dc.contributor.author | Кабашникова, Л.Ф. | - |
dc.contributor.author | Лукша, В.И. | - |
dc.contributor.author | Пашкевич, Л.В. | - |
dc.contributor.author | Volynchuk, N.N. | - |
dc.contributor.author | Kabashnikova, L.F. | - |
dc.contributor.author | Luksha, V.I. | - |
dc.contributor.author | Pashkevich, L.V. | - |
dc.date.accessioned | 2024-08-16T09:47:43Z | - |
dc.date.available | 2024-08-16T09:47:43Z | - |
dc.date.issued | 2024 | - |
dc.identifier.citation | Влияние аборигенных дрожжевых грибов на физиолого-биохимическое состояние листьев винограда культурного (Vitis vinifera) / Н.Н. Волынчук [и др.] // Веснік Палескага дзяржаўнага універсітэта. Серыя прыродазнаўчых навук. - 2024. - № 1. - С. 20-29. | ru |
dc.identifier.uri | https://rep.polessu.by/handle/123456789/31755 | - |
dc.description | The study presents the results of assessing the functional state of the leaves of cultivated grapes (Vitis vinifera) of the Alpha variety, treated with promising native strains of yeast fungi Aureobasidium pullulans and Hanseniaspora uvarum. It was found that the treatment of perennial shrub vines with native strains of non-mycelial fungi had a stimulating effect on metabolic processes, increasing the content of chlorophyll (Chl) a, b and carotenoids in the leaves of cultivated grapes by 33.10%, 13.92% and 28.79%, respectively, relative to physiological values. Monotreatment with "black" yeast fungi A. pullulans and combined treatment with A. pullulans and H. uvarum demonstrated a decrease in the content of malondialdehyde from 7.68 to 16.68% compared to the control values. Content of non-enzymatic antioxidants phenols, as components of antioxidant protection, in our experiments showed a tendency to decrease after single treatment options with yeast bioagents from 11.72 to 15.31%, and with combined treatment - up to 24.77%. | ru |
dc.description.abstract | В исследовании приведены результаты оценки функционального состояния листьев винограда культурного(Vitis vinifera) сорта Альфа, подвергнутого обработке перспективными аборигенными штаммами дрожжевых грибов Aureobasidium pullulans и Hanseniaspora uvarum. Установлено, что обработка многолетних кустарниковых лиан аборигенными штаммами немицелиальных грибов оказывала стимулирующее влияние на метаболические процессы, увеличивая содержание хлорофилла (Хл) a, b и каротиноидов в листьях винограда культурного на 33,10%, 13,92 % и 28,79% соответственно относительно физиологических значений. Монообработка «черными» дрожжевыми грибами A. pullulans и комбинированная обработка A. pullulans и H. uvarum демонстрировали снижение содержания малонового диальдегида от 7,68 до 16,68% по сравнению с контрольными значениями. Содержание неферментативных антиоксидантов–фенолов как компонентов антиоксидантной защиты в наших опытах показало тенденцию к снижению после одиночных вариантов обработки дрожжевыми биоагентами от 11,72 до 15,31%, а при комбинированной – до24,77%. | ru |
dc.language.iso | ru | ru |
dc.publisher | Пинск : Полесский государственный университет | ru |
dc.subject | Vitis vinifera | ru |
dc.subject | дрожжевые грибы | ru |
dc.subject | фитопатогены | ru |
dc.subject | хлорофилл | ru |
dc.subject | фотосинтез | ru |
dc.subject | полифенолы | ru |
dc.subject | Vitis vinifera | ru |
dc.subject | yeast fungi | ru |
dc.subject | phytopathogens | ru |
dc.subject | chlorophyll | ru |
dc.subject | photosynthesis | ru |
dc.subject | polyphenols | ru |
dc.title | Влияние аборигенных дрожжевых грибов на физиолого-биохимическое состояние листьев винограда культурного (Vitis vinifera) | ru |
dc.title.alternative | Effect of aboriginal yeast fungi on the physiological and biochemical state of leaves of cultured grapes (Vitis vinifera) | ru |
dc.type | Article | ru |
Appears in Collections: | № 1 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Vliianie_aborigennykh.pdf | 562.72 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.