Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/32134
Title: Эффективность антиоксидантного действия добавок витамина С у супоросных и лактирующих свиноматок
Other Titles: Efficiency of antioxidant action of vitamin C additive in pregnant and lactating sows
Authors: Ниязов, Н.С.-А.
Остренко, К.С.
Лемешевский, В.О.
Овчарова, А.Н.
Niyazov, N.S.-A.
Ostrenko, K.S.
Lemeshevsky, V.O.
Ovcharova, A.N.
Keywords: супоросные и лактирующие свиноматки
поросята-сосуны
антиоксиданты
аскорбиновая кислота
продуктивность
сохранность
pregnant and lactating sows
suckling piglets
antioxidants
ascorbic acid
productivity
survival
Issue Date: 2019
Citation: Эффективность антиоксидантного действия добавок витамина С у супоросных и лактирующих свиноматок / Н.С.-А. Ниязов [и др.] // Проблемы биологии продуктивных животных. – 2019. – № 3. – С. 67-77.
Abstract: В условиях промышленной технологии содержания на животных воздействует много стресс-факторов (перегоны, ветеринарные обработки, производственные шумы), оказывающих негативное влияние на состояние здоровья и продуктивность животных. Применение антиоксидантов с адаптогенными свойствами позволяет нивелировать негативное воздействие стресс-факторов. Под воздействием стрессовых агентов синтез аскорбиновой кислоты в организме свиней снижается, потребность в ней не обеспечивается, и организм нуждается в экзогенном поступлении этого витамина. Цель данной работы − определение оптимальных сроков и норм ввода витамина С в состав премиксов для супоросных и лактирующих свиноматок, содержащихся в условиях промышленных комплексов. Проведено три опыта в условиях свиноводческого комплекса на глубокосупоросных и подсосных свиноматках крупной белой породы и на поросятах-сосунах; свиноматки опытных групп получали основной рацион с добавкой витамин С в дозе 0,1 г/кг корма за неделю до опороса и в период подсоса (1-й опыт, 4 группы по 30 голов), в период подсоса в дозе 0,2 г/кг (2-й опыт, 2 группы по 20 голов); со второго периода супоросности до опороса и для поросят-сосунов в дозе 0,1 г/кг корма, а для свиноматок в период подсоса – 0,2 г/кг (3-й опыт, 2 группы по 60 голов). Добавление витамина C в дозе 0,1-0,2 г/кг в состав комбикормов для глубокосупоросных и лактирующих свиноматок, а также в состав престартеров для поросят-сосунов способствует снижению числа мертворожденных поросят (P<0,05), увеличивает условную молочность свиноматок (P<0,05) и продуктивность поросят (P<0,05). Заключили, что кормовая добавка аскорбиновой кислоты экономически оправдана и положительно влияет на основные показатели продуктивности свиноматок, при этом снижается количество мертворожденных поросят, увеличивается живая масса и условная молочность маток.
Description: In the conditions of industrial keeping technology, animals are exposed to many stress factors (hauls, veterinary treatments, industrial noise), which have a negative impact on the health status and productivity of animals. The use of antioxidants with adaptogenic properties makes it possible to mitigate the negative effects of stress factors. Under the influence of stress agents, the synthesis of ascorbic acid in the body of pigs decreases, the need for it is not provided, and the body needs an exogenous intake of this vitamin. The aim of this work is to determine the optimal time and standards for introducing vitamin C into the premix for pregnant, lactating sows and suckling piglets kept in industrial complexes. Three experiments were carried out in the conditions of a pig-breeding complex on deep-pregnant and lactating sows of Large Wwhite breed and on suckling piglets; sows of the experimental groups received the main diet supplemented with vitamin C at a dose of 0.1 g/kg of feed a week before farrowing and during suction (1st experiment, 4 groups of 30 animals), during suction at a dose of 0.2 g/kg (2nd experiment, 2 groups of 20 goals); from the second period of gestation to farrowing and for suckling piglets at a dose of 0.1 g/kg of feed, and for sows during the lactation period – 0.2 g/kg (3rd experiment, 2 groups of 60 animals each). The addition of vitamin C at a dose of 0.1-0.2 g/kg in the composition of compound feeds for deeppregnant and lactating sows, as well as in the composition of starters for suckling piglets, reduces the number of stillborn piglets (P <0.05), increases conditional milk production in sows (P<0.05) and piglet productivity (P<0.05). Concluded that the feed additive of ascorbic acid is economically viable and positively affects the main indicators of sow productivity, while the number of stillborn piglets decreases, live weight and conditional milk yield of sows do increase.
Appears in Collections:Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Effektivnost_antioksidantnogo_deistviia.pdf669.06 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.