Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rep.polessu.by/handle/123456789/34915| Title: | Влияние биологически активных добавок на регуляцию рубцового пищеварения и микробиоценоз лактирующих коров |
| Other Titles: | The effect of biologically active additives on the regulation of cicatricial digestion and microbiocenosis of lactating cows |
| Authors: | Короткий, В.П. Рыжов, В.А. Зайцев, В.В. Боголюбова, Н.В. Радчиков, В.Ф. Богданович, И.В. Бученков, И.Э. Korotki, V. P. Ryzhov, V.A. Zaitsev, V.V. Bogolyubova, N.V. Radchikov, V.F. Bogdanovich, I.V. Buchenkov, I.E. |
| Keywords: | коровы рационы хвойно-энергетические добавки рубцовое пищеварение микробиоценоз cows rations coniferous energy additives scar digestion microbi ocenosis |
| Issue Date: | 2025 |
| Publisher: | Брянск : Изд-во Брянский ГАУ |
| Citation: | Влияние биологически активных добавок на регуляцию рубцового пищеварения и микробиоценоз лактирующих коров / В. П. Короткий, В. А. Рыжов, В. В. Зайцев, Н. В. Боголюбова, В. Ф. Радчиков, И. В. Богданович, И. Э. Бученков // Актуальные проблемы ветеринарии и интенсивного животноводства : сборник трудов IV международной научно-практической конференции, 27-28 марта 2025 г. : в 3 ч. – Брянск : Изд-во Брянский ГАУ, 2025. – Ч. 1. – С. 87-91. |
| Abstract: | На основании проведённых исследований можно заключить, что включение в состав рациона кормовой добавки Фарматан ТМ (40 г/сут) и хвойной энергетической добавки (ХЭД) (150 г/сут) коровам в начале лактации способствовало усилению ферментативных процессов в рубце, что выражалось в увеличении образования ЛЖК на 7,6 и 20,3%, повышению доли пропионовой кислоты и снижению доли уксусной и масляной кислот, снижение содержания клостридий на 26,3 и 30,3 % в 1 и 2 опытных группах, соответственно. У коров опытных группах также отмечали снижение содержания в рубце плесеней и дрожжеподобных грибов. |
| Description: | Based on the conducted studies, it can be concluded that the inclusion of the feed additive Farmatan TM (40 g / day) and coniferous energy supplement (HEAD) (150 g / day) in cows at the beginning of lactation contributed to increased enzymatic processes in the rumen, which resulted in an increase in the formation of LVFA by 7.6 and 20.3%, an increase in the proportion of propionic acid and a decrease in the proportion of acetic and butyric acids, a decrease in the content of clostridium by 26.3 and 30.3% in the 1st and 2nd experimental groups, respectively. In the cows of the experimental groups, a decrease in the content of molds and yeast like fungi in the rumen was also noted. |
| Appears in Collections: | Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University |
Files in This Item:
| File | Description | Size | Format | |
|---|---|---|---|---|
| Vliianie_biologicheski.pdf | 806.99 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
