Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/34915
Title: Влияние биологически активных добавок на регуляцию рубцового пищеварения и микробиоценоз лактирующих коров
Other Titles: The effect of biologically active additives on the regulation of cicatricial digestion and microbiocenosis of lactating cows
Authors: Короткий, В.П.
Рыжов, В.А.
Зайцев, В.В.
Боголюбова, Н.В.
Радчиков, В.Ф.
Богданович, И.В.
Бученков, И.Э.
Korotki, V. P.
Ryzhov, V.A.
Zaitsev, V.V.
Bogolyubova, N.V.
Radchikov, V.F.
Bogdanovich, I.V.
Buchenkov, I.E.
Keywords: коровы
рационы
хвойно-энергетические добавки
рубцовое пищеварение
микробиоценоз
cows
rations
coniferous energy additives
scar digestion
microbi ocenosis
Issue Date: 2025
Publisher: Брянск : Изд-во Брянский ГАУ
Citation: Влияние биологически активных добавок на регуляцию рубцового пищеварения и микробиоценоз лактирующих коров / В. П. Короткий, В. А. Рыжов, В. В. Зайцев, Н. В. Боголюбова, В. Ф. Радчиков, И. В. Богданович, И. Э. Бученков // Актуальные проблемы ветеринарии и интенсивного животноводства : сборник трудов IV международной научно-практической конференции, 27-28 марта 2025 г. : в 3 ч. – Брянск : Изд-во Брянский ГАУ, 2025. – Ч. 1. – С. 87-91.
Abstract: На основании проведённых исследований можно заключить, что включение в состав рациона кормовой добавки Фарматан ТМ (40 г/сут) и хвойной энергетической добавки (ХЭД) (150 г/сут) коровам в начале лактации способствовало усилению ферментативных процессов в рубце, что выражалось в увеличении образования ЛЖК на 7,6 и 20,3%, повышению доли пропионовой кислоты и снижению доли уксусной и масляной кислот, снижение содержания клостридий на 26,3 и 30,3 % в 1 и 2 опытных группах, соответственно. У коров опытных группах также отмечали снижение содержания в рубце плесеней и дрожжеподобных грибов.
Description: Based on the conducted studies, it can be concluded that the inclusion of the feed additive Farmatan TM (40 g / day) and coniferous energy supplement (HEAD) (150 g / day) in cows at the beginning of lactation contributed to increased enzymatic processes in the rumen, which resulted in an increase in the formation of LVFA by 7.6 and 20.3%, an increase in the proportion of propionic acid and a decrease in the proportion of acetic and butyric acids, a decrease in the content of clostridium by 26.3 and 30.3% in the 1st and 2nd experimental groups, respectively. In the cows of the experimental groups, a decrease in the content of molds and yeast like fungi in the rumen was also noted.
Appears in Collections:Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vliianie_biologicheski.pdf806.99 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.