Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rep.polessu.by/handle/123456789/22860
Title: | Химический мутагенез в селекции смородины черной |
Other Titles: | Chemical mutagenesis in black current selection |
Authors: | Бученков, И.Э. Чернецкая, А.Г. Buchenkov, I.Ae. Chernetskaya, A.G. |
Keywords: | смородина черная химичекий мутагенез селекция black currant chemical mutagenesis selection |
Issue Date: | 2014 |
Citation: | Бученков И.Э. Химический мутагенез в селекции смородины черной / И.Э. Бученков, А.Г. Чернецкая // Аграрная наука : журнал межгосударственного совета по аграрной науке и информации стран СНГ. – 2014. – № 5. – С. 17-18. |
Abstract: | Определены оптимальные концентрации раcтворов мутагенов для обработки сортов смородины черной: 0,005% pаствором нитрозоэтилмочевины; 0,01% диэтилсульфатом; 0,1% этиленимином; 0,05% диметилсульфатом при экспозиции 12 часов. Большее количество соматических мутаций индуцировано нитрозоэтилмочевиной и диэтилсульфатом, меньше — этиленимином и диметилсульфатом. |
Description: | The optimum concentration of the solutions for the treatment of mutagens varieties of black currants: 0.005% nitrozoetilurina, 0.01% diethyl sulfate, 0.1% ethyleneimine, 0.05% dimethyl sulfate exposure at 12 hours. The higher number of somatic mutations induced nitrozoetilurina and diethyl less ethylenimine and dimethyl sulfate. |
Appears in Collections: | Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Khimicheskiy_mutagenez.pdf | 332.13 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.