Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rep.polessu.by/handle/123456789/26248
Title: | Изучение количественного и качественного состава микрофлоры кисломолочных продуктов |
Other Titles: | The study of quantitative and qualitative composition of dairy products microflora |
Authors: | Плотницкая, А.Н. Лемешевский, В.О. Plotnitskaya, A.N. Lemeshevsky, V.A. |
Keywords: | кисломолочные продукты закваска бифидобактерии лактобактерии пороки fermented milk products yeast bifidobacteria lactobacilli defect |
Issue Date: | 2016 |
Publisher: | Ставрополь |
Citation: | Плотницкая, А.Н. Изучение количественного и качественного состава микрофлоры кисломолочных продуктов / А.Н. Плотницкая, В.О. Лемешевский // Сборник научных трудов всероссийского научно-исследовательского института овцеводства и козоводства. - Ставрополь, 2016. - Т. 1, № 9. - С. 452-455. |
Abstract: | Качество кисломолочных продуктов и их специфические свойства зависят от происходящих при производстве микробиологических процессов. Состав микрофлоры кисломолочного продукта определяет его вкусовые качества и играет большую роль в их формировании. Показано, что главное преимущество кисломолочных продуктов заключается в наличии живых микроорганизмов, которые способствуют нормализации микрофлоры кишечника, подавляют развитие гнилостных микроорганизмов, формируют иммунитет человека, улучшают обмен веществ. Кроме того, молочнокислые напитки, в сравнении с обычным молоком, имеют практически полную усвояемость. Поэтому, качество кисломолочных продукт и их ценность для здоровья человека зависят от наличия живой микрофлоры. |
Description: | The quality of dairy products and their specific properties depend on the place in the production of microbiological processes. The composition of the microflora of fermented milk product determines its taste and plays an important role in their formation. It is shown that the main advantage of sour-milk products is the presence of live micro-organisms that contribute to the normalization of intestinal microflora, suppress the growth of spoilage microorganisms, form the human immune system, improve metabolism. In addition, lactic acid beverages, as compared with conventional milk, have almost complete digestibility. Therefore, the quality of fermented milk products and their value to human health depend on the presence of living organisms. |
Appears in Collections: | Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Izuchenie.pdf | 1.2 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.