Please use this identifier to cite or link to this item: https://rep.polessu.by/handle/123456789/27871
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorШумак, Ж.Г.-
dc.contributor.authorShumak, Zh.-
dc.date.accessioned2023-01-23T09:28:19Z-
dc.date.available2023-01-23T09:28:19Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationШумак, Ж.Г. Методика комплексной оценки ресурсного потенциала предприятий на основе инновационно ориентированного подхода / Ж.Г. Шумак // Бизнес. Инновации. Экономика : сборник научных статей / Белорусский государственный университет, Институт бизнеса БГУ; ред. кол. Г.А. Хацкевич [и др.]. - Минск : Институт бизнеса БГУ, 2022. - Вып. 6. - С. 79-91.ru
dc.identifier.urihttps://rep.polessu.by/handle/123456789/27871-
dc.descriptionThe effective use of resource potential of enterprises is determined not only by the need for resource conservation in the real economy, but also by the need to ensure the interaction of business processes. Consequently, that allows forming strategic directions for the development of an enterprise. In the following article, the author proposes a method to assess the realization of the resource potential of meat processing enterprises. The method includes various kinds of assessment among which are static, dynamic, adaptive and integral ones. In its turn, the assessment method includes such component blocks as formation of resource potential, efficiency of resource use, effectiveness of business activities, management of potential. The assessment algorithm is based on an innovation-oriented approach, which involves the transformation of classical management parameters taking into account the criteria of innovation management. In accordance with this approach, the set of assessment indicators includes those of business changes that take into account the company’s ability to implement technological and organizational innovations. The article proves the expediency of using the value added indicator as a criterion for assessing realization of resource potential. It allows coordinating the interests of all the participants in the economic model of goods and services.ru
dc.description.abstractРассматривается ресурсный потенциал предприятий, эффективное использование которого обусловлено не только потребностью ресурсосбережения в реальном секторе экономики, но и необходимостью обеспечения взаимодействия бизнес-процессов в целях формирования стратегических направлений развития предприятия. Предлагается методика оценки реализации ресурсного потенциала предприятиями сферы мясопереработки. Применяемые виды оценки: статическая, динамическая, адаптивная и интегральная. Компонентные блоки оценки: формирование ресурсного потенциала, эффективность использования ресурсов, результативность бизнес-деятельности, управление потенциалом. В основу алгоритма оценки заложен инновационно ориентированный подход, который предполагает трансформацию классических параметров управления с учетом критериев инновационного менеджмента. В соответствии с данным подходом в совокупность показателей оценки включены индикаторы изменений бизнеса, учитывающие возможности предприятия осуществлять технологические и организационные инновации. Доказана целесообразность применения в качестве критерия оценки реализации ресурсного потенциала показателя добавленной стоимости, который позволяет согласовать интересы всех участников экономической модели товаров, работ, услуг.ru
dc.language.isoruru
dc.publisherМинск : Институт бизнеса БГУru
dc.rightsоткрытый доступru
dc.subjectметодика оценкиru
dc.subjectресурсный потенциал предприятияru
dc.subjectвыбор показателей оценки ресурсного потенциалаru
dc.subjectкритерии оценкиru
dc.subjectинтегральная оценкаru
dc.subjectassessment methodru
dc.subjectresource potential of the enterpriseru
dc.subjectselection of indicators for assessing resource potentialru
dc.subjectassessment criteriaru
dc.subjectintegral assessmentru
dc.titleМетодика комплексной оценки ресурсного потенциала предприятий на основе инновационно ориентированного подходаru
dc.title.alternativeThe method of a comprehensive assessment of resource potential of enterprises based on the innovation-oriented approachru
dc.typeArticleru
Appears in Collections:Публикации сотрудников / Publications of the teaching stuff of Polessky State University

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Metodika.pdf1.09 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.